RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Arresterte naboen i stedet

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Da de amerikanske soldatene ikke fant irakeren de skulle arrestere, pågrep de naboen i stedet, forteller en tidligere forhører ved Abu Ghraib-fengselet.

Mange av fangene i det beryktede fengselet utenfor Bagdad er uskyldige som tilfeldig er plukket opp av amerikanske styrker og overlatt til ukvalifisert personell, sier Torin Nelson.

- Jeg har lest rapporter fra enheter som har vært ute for å pågripe, som har fortalt at personen ikke var hjemme. Da naboen kom ut for å se hva som skjedde, så pågrep de ham i stedet, forteller Nelson til den britiske avisen The Guardian.

Nelson tjenestegjorde tidligere som militær etterretningsoffiser ved den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba.

Deretter ble han tilbudt jobb i det amerikanske selskapet CACI International som sendte ham til Irak sammen med et 30-tall andre for å forhøre fanger på oppdrag for den amerikanske okkupantmakten.

Ikke overrasket
Bildene av amerikanske soldater som mishandler irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet overrasker ham ikke.

Nelson tror den flittige bruken av private aktører som CACI International har noe av skylden, og viser til at etterspørselen fra USAs militære etterretningstjeneste har vært så stor at selskapene har sendt « alt fra kokker til lastebilsjåfører» for å ta seg av fangene.

- Den militære etterretningstjenestens operasjoner må endres drastisk, for å sikre at dette aldri skjer mer, sier Nelson til Guardian.

Overgrep dagligdags
Tre tidligere amerikanske militærpolitisoldater, som også har tjenestegjort i Abu Ghraib-fengselet, bekrefter at overgrep og mishandling av fanger er dagligdags.

- Det var helt vanlig å mishandle fanger. Jeg så hele tida at noen ble banket opp. Mange hadde så mye oppsamlet sinne, så mye aggresjon, forteller sersjant Mike Sindar til Reuters.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere