- Assad kunne vært avsatt for tre år siden

HADDE MULIGHETEN I 2012: Finlands tidligere president og fredsprisvinner Martti Ahtisaari sier Russlands FN-ambassadør i 2012 skisserte en fredsløsning for Syria som innebar president Bashar al-Assads avgang. Vestlige land fattet ingen interesse for planen.

HADDE MULIGHETEN I 2012: Finlands tidligere president og fredsprisvinner Martti Ahtisaari sier Russlands FN-ambassadør i 2012 skisserte en fredsløsning for Syria som innebar president Bashar al-Assads avgang. Vestlige land fattet ingen interesse for planen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Russland har offisielt holdt hånden over Syrias president. Underhånden har de lagt fram planer for å bli kvitt ham, ifølge Martti Ahtisaari.

15.09.15 21:54

LONDON (NTB): Russland foreslo for tre år siden at Syrias president Bashar al-Assad kunne gå av som del av en fredsavtale, sier den tidligere finske presidenten og nobelprisvinneren Martti Ahtisaari.

Han var i februar 2012 engasjert i uformelle Syria-forhandlinger, skriver The Guardian.

Den tidligere finske presidenten møtte da representanter for de permanente medlemmene i FNs sikkerhetsråd i New York. Forslaget som innebar Assads avgang skal da ha blitt lagt fram av Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Russland har offisielt stått last og brast med Assad gjennom hele Syria-krigen, og har insistert på at hans avgang ikke kan være del av noen fredsavtale. Ahtisaari forteller imidlertid om en samtale med Tsjurkin som kan tyde på at Russland var villig til å se på andre løsninger.

– Han sa tre ting: En – vi bør ikke væpne opposisjonen. To – vi må få i gang en dialog mellom opposisjonen og Assad med en gang. Tre – vi må finne en elegant måte Assad kan gå av på, sier han.

Ahtisaari sier han presenterte forslaget for Storbritannia, USA og Frankrike, men at ingen fattet interesse for det. Han tror årsaken var at alle var overbevist om at Assad-regimet kom til å falle innen kort tid.

Tsjurkin vil ikke kommentere saken og sier de omtalte samtalene var private. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.