RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Atom-gjennombrudd for Iran

Sist oppdatert:
Iran hevder de har funnet en teknikk som gjør det mulig å utvinne mengder av konsentrert uran fra gruvene sine.

Statlig fjernsyn melder at de som jobber med atomprosjektet har klart å bruke bioteknologi til å utvinne større og billigere kvanta med konsentrert uran fra landets miner, ifølge Reuters.

- Den nye teknikken som brukes til å produsere urankonsentrat vil redusere kostnadene, og effektiviteten vil hundredobles i tillegg, heter det på fjernsynskanalen.

Konsentrert uranoksid er et tidlig stadium i kjernekraftsykelen Iran sier landet trenger for å få brensel til atomreaktorer som skal generere elektrisitet. Men USA og EU frykter Iran kan bruke den samme teknikken til å produsere brensel til atombomber, og vil at landet skal slutte med atomarbeidet for godt. Iran har nektet, og gjenopptok tidligere denne måneden arbeidet ved en fabrikk som omdanner urankonsentrat til en gass som senere kan anrikes for å produsere reaktorbrensel eller bomber.

Iran har hittil brukt syer til å omdanne uranmalm gravd ut fra ørkenen til urankonsentrat. Bioteknologi vil ifølge fjernsynsinnslaget være bedre for miljøet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere