*Nettavisen* Nyheter.

- Atomavtale intet gjennombrudd

- Jeg nøler med å kalle dette et gjennombrudd, sier Prio-direktør Stein Tønnesson om atomavtalen med Nord-Korea.

20.09.05 11:41

Mandag kunngjorde Kina en avtale om Nord-Koreas atomprogram etter flere ukers forhandlinger i Beijing. Avtalen som blir framstilt som historisk, innebærer blant annet at Nord-Korea forplikter seg til å kvitte seg med sine atomvåpen og oppgi sitt atomvåpenprogram.

Dette er den første felles uttalelsen som kommer fra atom-forhandlingene mellom USA, Nord-Korea, Japan, Russland, Sør-Korea og Kina siden samtalene startet i august 2003.

PRIO-direktør Stein Tønnesson er ikke overbevist om at avtalen er så historisk som det blir hevdet. Flere av punktene er allerede kjent fra tidligere kunngjøringer.

- Det virker ikke som det er mye nyttt i avtalen, bortsett fra det vesentlige punktet om at Nord-Korea aksepter å avskaffe sine atomvåpen og atomvåpenprogram, sier han til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Stein Tønnesson er direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.

I avtalen heter det at Nord-Korea «forplikter seg til å fjerne alle atomvåpen og eksisterende atomvåpenprogrammer». Stein Tønnesson peker på at avtalen ikke setter noen frist for når dette skal skje, eller på hvilken måtte dette skal kunne sjekkes.

- Det avgjørende er om denne avskaffelsen faktisk skjer på en verifiserbar måte i tida framover, sier Stein Tønnesson.

Foreløpig
PRIO-direktøren mener derfor partene har et stykke igjen å gå før Nord-Korea er atomvåpenfritt.

- Det er meget positivt at man har blitt enige om en foreløpig og generell avtaletekst, og at man er enige om å fortsette forhandlingene allerede i november. Men avtalen slik den er kunngjort, virker svært foreløpig. Jeg nøler med å kalle det et egentlig gjennombrudd, sier han.

Her er de viktigste punktene i avtalen:

  • Nord-Korea vil oppgi alle sine atomvåpen og atomvåpenprogrammer
  • Nord-Korea vil slutte seg til FN-avtalen om ikke-spredning (NTP)
  • Landet forbeholder seg retten til fredlig utnyttelse av atomenergi
  • USA forplikte seg til ikke å angripe Nord-Korea
  • Nord-Koreas krav om å få levert en vannkjølt atomreaktor skal diskuteres «på et passende tidspunkt»

Les hele avtalen her

Blant punktene som er kjent fra før, er USAs forpliktelse til ikke å angripe Nord-Korea og Sør-Koreas løfte om store strømleveranser.

Absolutt krav
Nord-Korea skal heretter føye seg etter ikkespredningsavtalen NPT (Non-Proliferation Treaty) og kontrollbestemmelsene til det internasjonale atomenergibyrået IAEA. Blant viktige punkter som ennå ikke er avklart, er hva som skal skje med Nord-Koreas program for anriking av uran.Nord-koreanerne forbeholder seg også til å bruke atomkraft til «fredelige formål» og krever å få en vannkjølt atomreaktor fra USA.

Test
Under ett døgn etter at avtalen ble undertegnet, stilte Nord-Korea som et absolutt krav at reaktoren må leveres før det er aktuelt å skrote atomvåpnene og slutte seg til ikke-spredningsavtalen.

- Da vi trakk oss fra ikkespredningsavtalen, sa vi at vi gjorde det på grunn av fiendligheter fra USA, og at vi ville slutte oss til avtalen igjen når fiendtligheten opphører. Testen på det er at vi får lettvannsreaktorer, sier en talsmann for myndighetene i Nord-Korea.

Det amerikanske utenriksdepartementet mener Nord-Korea allerede har brutt den inngåtte avtalen.

- Dette var selvsagt ikke del av avtalen de skrev under på. Vi får se hva forhandlingene de neste ukene bringer, sier pressetalsmann Sean McCormack ifølge AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag