RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Åtte fanger drept

Foto: ScanpixAP Photo/Sgt. Charles Frederick via ABC News
Sist oppdatert:
37 fangedødsfall er nå under etterforskning, åtte av dem som drap, opplyser amerikanske militære. Lørdag kom det frem at offiserer godkjente fangemishandling i Irak.

Opplysningene fremkommer etter de siste dagers stadig mer avslørende bilder og vitneutsagn om amerikanske soldaters mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Åtte av de 37 dødsfallene etterforskes som drap. En militær talsmannen sa fredag at obduksjonen hadde vist at døden i de åtte tilfellene med stor sannsynlighet hadde sammenheng med mishandling av fangene. Disse åtte kommer i tillegg til to andre fanger, som amerikanske myndigheter tidligere har erkjent døde som resultat av mishandlinger. 15 av de 37 dødsfallene antar etterforskerne har hatt naturlige årsaker.

Seksuelt overgrep
Dødsfallene som etterforskes, omfatter perioden fra august 2002 og fram til i dag, og de har funnet sted både i afghanske og irakiske fengsler.

Justisdepartementet i USA opplyste fredag at det er innledet etterforskning mot en amerikansk tolk, som var leid inn for å bistå soldatene i Abu Ghraib-fengselet med oversettelser. I følge avisen Wall Street Journal skal mannen ha begått seksuelle overgrep mot fangene.

Offiserer godkjente fangemishandling
Bruken av hunder for å skremme fanger i Abu Ghraib-fengselet, i tillegg til en rekke andre ydmykende metoder, ble godkjent av sikkerhetsoffiserene i fengselet, skriver den amerikanske avisen New York Times lørdag. Avisen har fått tilgang til nye vitneprov fra soldater som tjenestegjorde i Abu Ghraib.

Offiserene la også hindringer i veien for Røde Kors’ muligheter til å besøke fengselet, og fikk utsatt inspeksjoner i de deler av Abu Ghraib der de verste mishandlingene pågikk. Dette bekreftes av Det Internasjonale Røde Kors overfor dem som etterforsker overgrepene.

I etterforskningen hittil er det bare fangevoktere og soldater som er tiltalt for overgrep mot fangene. New York Times avslører lørdag at det som skjedde var med deres overordnede offiserers velsignelse.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere