- Aung San smilte i retten

Foto: STR (EPA)

Journalister rapporterte i skjul fra rettssaken mot Aung San Suu Kyi.

20.05.09 16:55

Sjefredaktør Aye Chan Naing i radiokanalen Democratic Voice of Burma, som holder til på St. Hanshaugen i Oslo, sier de hadde flere journalister til stede i rettslokalene onsdag.

- Basert på den informasjonen vi har innhentet fra våre journalister, så var hun ved godt mot og så ut til å være frisk. Hun smilte og fremsto som selvsikker, sier Aye Chan Naing til Nettavisen.

Han anslår at rettssaken vil være ferdig i løpet av neste uke.

Åpnet dørene
Suu Kyi ble stilt for retten fordi hun ifølge militærjuntaen brøt med betingelsene for husarresten da hun lot en amerikaner tilbringe to netter i hjemmet hennes i Rangoon.

Rettssaken har i prinsippet gått for lukkede dører siden den startet mandag, men onsdag åpnet myndighetene dørene for noen få pressefolk. Ti journalister fikk slippe inn i rettslokalene. Samtlige var burmesiske statsborgere, men noen av dem jobber for internasjonale nyhetsbyråer, melder CNN.

Derimot var det ingen fra Democratic Voice of Burma som fikk lov til å dekke rettssaken. Men radiokanalen, som er en torn i øyet på militærjuntaen, hadde likevel sine folk på plass i salen.

Positiv utvikling
Det er ganske uvanlig at den kritiserte juntaen går til det steget og kjører en mer åpen linje under rettsprosessen.

- Det er en positiv utvikling. Det er bedre enn ingenting. Jeg tror ikke nødvendigvis at dette betyr at det vil bli en rettferdig rettssak. Men de ønsker å dempe det internasjonale presset, sier Aye Chan Naing.

- Det kommer til å se ut som en rettferdig rettssak med både aktor og advokat til stede, men når alt kommer til alt, så vil den endelige beslutningen komme fra toppen, og ikke fra dommerne i rettssalen, men fra militærjuntaen, sier han.

13 år i husarrest
Suu Kyi har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene. Om syv dager har hun sonet ferdig husarresten, og verdenssamfunnet har fryktet at hun vil måtte sone fengselsstraff i det beryktede Insein-fengselet utenfor Rangoon.

- Jeg tror hun vil bli funnet skyldig og dømt til kanskje tre eller fem år i fengsel, men så vil myndighetene omgjøre dette til husarrest for å fremstå i et bedre lys, sier Aye Chan Naing.

Les også: - Alle er sinna på denne ynkelige amerikaneren

Suu Kyi uttrykket sin takknemlighet overfor rundt 20 fremmøtte diplomater som også fikk lov til å være til stede i rettssalen onsdag.

- Takk for at dere kom og takk for støtten. Jeg håper jeg treffer dere igjen under bedre omstendigheter, sa hun.

Møter utenlandske diplomater
Militærjuntaen har også lovet at opposisjonsleder Suu Kyi får møte utenlandske diplomater onsdag ettermiddag.

- Jeg tror møtet finner sted nå. Jeg tror det er diplomater fra Russland og Thailand, sier Aye Chan Naing onsdag ettermiddag.

Mye tyder på at rettssaken mot Suu Kyi er et rent maktspill fra juntaens side som ønsker å holde Suu Kyi bak lås og slå under valget i 2010.

Plassert i husarrest i 1990
Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy vant valget i 1990. Militærjuntaen har avvist seieren og sitter fortsatt ved makten i Myanmar – tidligere kalt Burma. Neste års valg blir ansett som et spill for galleriet hvor juntaen håper å få nok stemmer, slik at de med en viss legitimitet kan bli sittende ved makten.

Suu Kyi har den sisten tiden vært syk, men skal være på bedringens vei etter at hun ble behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering i forrige uke.

Hun fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag