RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aung San Suu Kyi snart løslatt

Foto: Stephen Shaver (AFP Photo)
Opposisjonen i Burma tror at deres leder Aung San Suu Kyi vil bli løslatt «meget snart».

- Vi håper og forventer at Aung San Suu Kyi og Tin 0o vil bli løslatt meget snart, men vi kjenner ikke til den nøyaktige datoen, sier Than Tun, et høytstående medlem av NLD.

Begge de to sentrale opposisjonsfigurene har sittet i husarrest siden militærjuntaen gjennomførte en storaksjon mot opposisjonen i landet for snart ett år siden. Suu Kyi ble arrestert 30. mai i fjor etter harde sammenstøt mellom NLD-tilhengere og regjeringens støttespillere.

Militærjuntaen varslet også fredag at hovedkontoret til opposisjonspartiet NLD kan gjenåpnes etter ett års stengning.

- Ja, hovedkontoret er åpnet, men situasjonen for de to personene forblir uendret, sier en militær etterretningskilde til AFP, og refererer til demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi og hennes assistent Tin 0o.

Fjernet kjetting
En lås og en kjetting ble lørdag fjernet fra inngangsdøren til partikontorene i Rangoon, men ingen partimedlemmer har foreløpig ankommet bygningen, ifølge øyenvitner. Kilder i partiet sier at aktiviteten kommer til å gjenopptas mandag.

Det er bare hovedkontorene som er åpnet. De lokale partikontorene forblir stengt, opplyser den militære etterretningskilden.

Tirsdag ble to andre opposisjonsmedlemmer løslatt fra husarrest, og den siste tiden har det vært intense spekulasjoner om hvorvidt fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi ville bli løslatt i forbindelse med at den tradisjonelle nyttårsfeiringen avsluttes denne uken.

Vil vente med løslatelse
Analytikere sier imidlertid at det er mer sannsynlig at militærjuntaen vil vente til feiringen er over.

- De har allerede bestemt seg for å løslate henne. Hvis de venter for lenge, vil de ikke kunne ta æren for det, men hvis de løslater henne i dag, kommer det til å se ut som om de gjør det på grunn av internasjonalt press, sier en observatør.

Than Tun bekrefter at militærjuntaen lot Suu Kyi møte sin assistent, samt to andre opposisjonsmedlemmer i mars. De skal ha diskutert det nye nasjonale konventet som skal arbeide fram en ny grunnlov for Burma. Arbeidet begynner 17. mai, og ifølge juntaen skal det resultere i «frie og rettferdige valg».

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere