RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Australia løy om Irak

Sist oppdatert:
Regjeringen i Australia løy om trusselen Iraks angivelige masseø deleggelsesvåpen utgjorde for å rettferdiggjøre en deltakelse i den amerikanske krigen mot Irak.

Det sier en tidligere etterretningsoffiser, ifølge NTB-Reuters.

Andrew Wilkie, som gikk av i protest mot de australske motivene for å gå til krig, fortalte en offisiell granskingskommisjon i Canberra fredag at statsminister John Howard skapte en myte om Irak ved å føye til tvetydigheter i etterretningsrapportene.

– Regjeringen løy hver gang den vinklet, fordreide eller benyttet selektiv og fabrikkert informasjon om Irak. Overdrivelsene var så graverende at det var ren uærlighet, sa Wilkie.

Han var selv medlem av det nasjonale sikkerhetsbyrået (ONA) inntil han gikk av i protest da krigen mot Irak startet. Regjeringen fjernet ord som kunne ha gitt et nyansert bilde av situasjonen og brukte i stedet begrep som "massive" og "enorme", sa Wilkie.

– Stopp bakvaskelsen

Statsminister Howard har et nært forhold til president George W. Bush og har forsvart beslutningen om å sende 2.000 australske soldater til Irak.

I en tale i parlamentet noen dager før invasjonen i mars sa Howard at Saddam Hussein har masseødeleggelsesvåpen, og han er innstilt på å selge slike våpen til terrorister. Howard sa fredag at han holdt fast ved tidligere forklaringer og understreket at begrunnelsen for å gå til krig mot Irak bygget på troverdig informasjon som var tilgjengelig på det tidspunkt.

– Jeg vet ikke hva Wilkie bygger sine påstander på. Men hvis han har det bevismaterialet han sier, så må han legge det fram eller slutte med å baktale ærlige mennesker, sier en fortørnet statsminister.

Sterk støtte

Howard har sterk støtte i ryggen, til tross for at 36 prosent av australierne i juli mente regjeringen villedet dem med sin begrunnelse for å gå til krig, skriver NTB.

Den australske parlamentshøringen har mange paralleller med den britiske høringen som gransker bakgrunnen for at den anerkjente våpeninspektøren David Kelly begikk selvmord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere