RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Avblås boikotten nå, Norge

Sist oppdatert:
President Mahmoud Abbas' rådgiver sier til Nettavisen at Norge må stanse sin boikott umiddelbart.

Den tidligere palestinske utenriksministeren, Nabil Shaath, møtte fredag statssekretær Raymond Johansen i UD.

- Jeg er her for å be Norge å oppheve boikotten mot palestinerne umiddelbart. Norge er mer uavhengig enn EU, som har 25 land og trenger litt mer tid for å bli enig, sier Shaath til Nettavisen før møtet med Johansen.

- Den palestinske presidenten har fullmakt til å starte forhandlinger med Israel. Forhandlingene skal være mellom PLO og Israel. Samlingsregjeringen kan ikke hindre slike forhandlinger. Hamas støtter også dette, sier Shaath.

Etter valget i januar i fjor dannet Hamas regjering med Ismael Haniye som statsminister. Senere boikottet Norge og de fleste vestlige land regjeringen fordi Hamas nektet å anerkjenne Israel.

15. februar trakk Hamas-regjeringen seg etter at de ble enig med president Mahmoud Abbas (Fatah) om å denne en samlingsregjering under toppmøtet i Mekka i Saudi-Arbia tidligere i måneden.

Den arabiske liga, Norge og Russland var blant de første til å støtte forsøkene på å danne en ny palestinsk samlingsregjering, og de første til å ville oppheve de økonomiske sanksjonene. Men Israel og USA ønsker en videreføring av boikotten.

- Mot normalisering
- Jeg vil gjerne minne om at Norge gav 675 millioner til palestinske områder i 2006. Det er rekordhøyt. Når og hvis det dannes en palestinsk samlingsregjering, vil Norge søke å gjenoppta normale forbindelser med palestinske myndigheter, sier statssekretær Raymond Johansen i en kommentar til Nettavisen etter møtet.

Før møtet med Johansen sa Shaath at han også vil be den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre om å overtale USAs Condoleezza Rice til å gi den nye regjeringen en sjanse.

- Vi har tolket Mekka-avtalen mer positivt enn USA, og vil bruke våre kanaler for å få dem til å se på dette som et positivt nytt forsøk på å komme ut av den stillstanden partene har vært i, sier Johansen til Nettavisen.

Shaath vil at Norge skal kalle inn til giverlandskonferanse når den nye samlingsregjeringen er på plass.

- Norge vil ha kontakt med andre givere og jobber først og fremst for at det skal bli en bred internasjonal støtte til bestrebelsene på å danne en samlingsregjering og ønsket om å normalisere forholdene til en slik regjering. Neste skritt en giverkonferanse, sier Johansen.

Møter Stoltenberg
Palestinernes president Mahmoud Abbas er også i Europa. Torsdag sa Abbas at boikotten mot palestinerne aldri har hatt et legitimt grunnlag.

Abbas rådgiver Nabil Shaath skal også møte statsminister Jens Stotenberg og stortingspresident Thorbjørn Jagland fredag ettermiddag.

Etter det Nettavisen erfarer blir Nabil Shaath eller Nasser Al Qudwa visestatsminister i den nye palestinske samlingsregjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere