- Avblåste spaningen da ingenting skjedde

Foto: MAJA SUSLIN (EPA)

Serbisk politi er skuffet over svenskenes innsats i å stanse helikopterranet.

29.09.09 09:24

Svenskene ble allerede for en måned siden varslet av serbisk politi om at det var et omfattende ran på trappene i Sverige. Dette førte til at svensk politi iverksatte omfattende spaning av både en rekke personer og flere verdisentraler, inkludert verdisentralen i Västberga som ble ranet forrige onsdag.

Ifølge etterretningsinformasjon fra Serbia skulle ranet finne sted 15. september, men da ingenting skjedde, ble hele operasjonen avblåst, ifølge Aftonbladet.

Men en uke senere slo ranerne til mot verdisentralen G4S i Västberga i Stockholm.

Serbisk politi reagerer
Dette har skapt reaksjoner hos serbisk politi som skal ha fôret svenskene med informasjonen om det spektakulære ranet. Politiet i Sverige skal ha fått detaljerte kunnskaper om når og hvor ranet skulle finne sted, hvem som var involvert i planleggingen og at det skulle brukes et helikopter.

- Vi gjorde virkelig alt som sto i vår makt, uten om å reise til Sverige og stanse selve ranet. Vi forventet at de skulle stanse ranerne. Alt annet ville være ulogisk, sier den serbiske politisjefen Milorad Veljovic til avisen.

Sjefen for den serbiske etterretningstjenesten legger heller ikke skjul på at han er skuffet.

- Om svensk politi hadde handlet på den informasjonen, skulle de ha klart å stanse ranerne. Det kan jeg med ærlighet si, sier etterretningssjef Sasa Vukadinovic til Aftonbladet.

Profilert TV-mann i søkelyset
Så langt er seks personer pågrepet for ranet som fant sted i forrige uke, deriblant en profilert TV-mann som antas å være piloten. Ifølge TV4-nyheterna var flere av de pågrepne under avlytting i forkant av politiet.

Den svenske avisen Expressen skriver at totalt tre piloter delte på å fly helikopteret selve ransdagen.

- Det er tre personer som har på ulike stadier fløyet helikopteret på ransdagen. Han dere kaller TV-mannen, har en perifer rolle. Begge de andre har en helt annen kompetanse. De er superproffe, sier en kilde til avisen.

Svensk politi ønsker derimot ikke å kommentere opplysningen som er kommet fram fra serbiske politimyndigheter.

- Når det gjelder denne etterforskningen, så gir vi ingen kommentar på det nåværende tidspunkt. Vi er inne i en intensiv etterforskning, og for å kunne fullføre det trenger vi å beholde informasjonen for oss selv, sier pressetalsmann ved Rikskriminalpolisen, Varg Gyllander, til Dagens Nyheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Ran

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag