*Nettavisen* Nyheter.

- Babyer knust av bulldosere

Fattigfolket rekker ikke å flykte fra Mugabes bulldosere i Zimbabwes hovedstad.

02.07.05 11:32

Operasjon «Fjern søpla» mot slumstrøk i Harare gjennomføres uten at folk rekker å rømme fra hjemmene sine. Den påståtte opprenskningsaksjonen foregår i og rundt Zimbabwes hovedstad, der fattige mennesker tildels har bosatt seg ulovlig.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Det er som å se herjingene etter tsunamien. Men dette er menneskeskapt. Hele bydeler er fjernet langs hovedveiene utenfor Harare. Minst 300.000 mennesker er hjemløse på noen få uker, og flere er drept, forteller et norsk øyenvitne til Stavanger Aftenblad.

Vedkommende vil ikke røpe sin egen identitet av frykt for konsekvenser for seg selv eller andre. Folk har mistet alt de eier og har ingen steder å bo. Mange har også mistet arbeidet sitt fordi markedene er jevnet med jorda, får Aftenbladet vite.

Ifølge BBC-journalisten Alastair Leithead har minst tre barn blitt drept da vegger kollapset over dem, som følge av bulldosernes herjinger.

Krisen i Zimbabwe ble diskuterti FNs sikkerhetsråd torsdag. Sjefen for FNs matvareprogam, James Morris, har uttalt at matvarekrisen i Zimbabwe er hans største bekymring. Mugabe, som tidligere har nektet å ta i mot hjelp fra internasjonale organisasjoner, har nylig kunngjort at regjeringen vil gå til innkjøp av 1,8 millioner tonn mais i utlandet for å komme den sultende befolkningen til unnseltning.

Humanitære organisasjoner hevder at så mange so 1,5 millioner mennesker kan ha blitt hjemløse etter den såkalte Murambatsvina-operasjonen.

FN har sendt inspektøren Anna Tibaijuka for å inspisere områdene. Tibaijuka har de siste dagene besøkt leire der en del av de hjemløse er blitt plasser, områder de er foreslått omplassert til - samt de ødelagte slumstrøkene. Hun har også vært i møter med representanter for Mugabes regjering, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.