RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bananer er mer kontrollert enn våpen

Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Tro det eller ei, men den globale bananhandelen er faktisk mer regulert enn våpenhandelen.

Amnesty International slår fast i en rapport at 60 prosent av verdens menneskerettighetsbrudd kan føres tilbake til håndvåpen. Våpen havner i gale hender fordi det ikke finnes noen mekanismer som kontrollerer videresalg av våpen, mener organisasjonen.

Det innebærer at på globalt nivå er selv bananhandelen mer regulert enn våpenhandelen, ifølge Amnesty.

- Dette er en poengtering. Grunnen til at det brukes bananer er for å vise at det på mange områder finnes internasjonale regler fordi de mener det er bra for økonomien. Mens en regulering på våpenhandel som vil redde mange menneskeliv, har man ikke fått på plass, sier politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Folkvord til Nettavisen

- Når det er felles handelsinteresser så er det mye letter å få på plass reguleringer og avtaler, men hvis det dreier seg om å beskytte mennesker mot urett, så blir det plutselig veldig tungvint.

Global handelsavtale
I år jobbes det derfor med å få på plass en global våpenhandelsavtale.

- Arms Trade Treaty (ATT) som skal diskuteres i juli må være en sterk avtale med konkrete restriksjoner for hvordan salg av våpen bør foregå. Altfor mange land selger våpen uten å vite hvor de ender hen til slutt, sier Andrew Feinstein, tidligere sørafrikansk regjeringsmedlem og korrupsjonsjeger.

Amnesty pratet med ham da han var i Oslo i forbindelse med Oslo Freedom Forum.

300.000 drept hvert år
Feinstein sier det ukontrollerte våpensalget bidrar til økt konfliktnivå i områder hvor det i utgangspunktet ikke er konflikt.

- Det har også en rekke sosioøkonomiske konsekvenser. Bruk av håndvåpen ødelegger og sinker områder som er under utvikling, sier Feinstein.

Ifølge Amnesty blir 300.000 mennesker drept hvert år i områder hvor det ikke er krig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere