RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bangkok er på randen av borgerkrig

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
25 mennesker skal være drept og rundt 170 skadet i gatekampene i Bangkok.

Det er lite som tyder på at den voldelige situasjonen i Thailands hovedstad Bangkok er i ferd med å roe seg. Lørdag opplyste landets statsminister, Abhisit Vejjajiva, at militæroperasjonen i hovedstaden vil fortsette til demonstrantene er tatt hånd om.

Statsministeren opplyste på en pressekonferanse at militær makt var den eneste metoden for å få slutt på demonstrasjonene.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press har totalt 25 mennesker mistet livet og rundt 170 blitt skadd i gatekamper i byen. CNN skriver at bare lørdag har åtte nye mennesker mistet livet.

Piggtråd og skilt
Bakgrunnen for kampene i Thailand er gruppen som kaller seg «Rødskjortene». De kjemper mot det nåværende styret for å fjerne dagens sittende regjering, og innsette Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra i rollen som statsoverhode.

Hæren har lørdag rullet ut piggtråd og satt opp skilt i bydelen Ratchaprarop. Det er forretningsområdet i sentrum av Bangkok som «Rødskjortene» har okkupert de siste fem ukene.

Militæret har forsøkt å holde demonstrantene innenfor et tre kvadratmeter stort område, men kampene har likevel spredt seg.

- Vi kommer ikke til å trekke oss tilbake, sier Abhisit Vejjajiva.

Statsministeren sa videre at en liten gruppe omtalt som terrorister hadde infiltrert «Rødskjortene», og at de prøvde å framprovosere borgerkrig i Thailand.

BBCs reporter på stedet melder om at man kan høre sporadiske skudd og eksplosjoner i det avstengte området. Ifølge en pressefotograf fra AP skal tre personer ha blitt skutt i hodet.

Styresmaktene hevder at de kun skyter i selvforsvar, men også demonstrantene sier at det er snikskyttere som sikter på hodene.

Effektiv aksjon
Talsperson for hæren, Col Sansern, sier at de militære aksjonen så langt har vært effektive.

- På det meste var det mellom ni og ti tusen demonstranter her hver dag. Men siden i går kveld, da vi begrenset området, har antallet sunket til fem tusen, sier talspersonen ifølge Reuters.

I en tredjedel av Bangkok er det erklært krisetilstander, men selv om det foregår kamper på trappene, ser livet likevel ut til å gå sin gang i den thailandske hovedstaden, ifølge rapporter.

Rødskjorte-leder Kwanchai Praipana forteller at selv om de nå sliter med å få tilgang til en rekke varer, så kommer de ikke til å gi seg, og at de fortsatt kan kjempe i dagevis.

- Vi kommer til å kjempe fram til regjeringen tar ansvar, sier han.

Ytterligere kamper
Det er imidlertid ingenting som tyder på at det militæret har planer om å følge «Rødskjortenes» oppfordring. En talsmann for regjeringen sier de planlegger å trappe opp kampene i Bangkok.

- I løpet av de neste dagene vil vi trappe opp sikkerhetstiltakene, sier Panitan Wattanayagorn ifølge CNN.

Norges ambassadør i Thailand, Merete Fjeld Brattested, mener det skal gode grunner til for å reise til Bangkok slik situasjonen er der nå. Men UD endrer foreløpig ikke reiseråd, melder NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere