RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bare moro på brakka

Sist oppdatert:
Soldatene som tok dette bildet av John Walker Lindh, «den amerikanske Taliban», er frikjent for alt annet enn «dårlig brakkehumor».

Den amerikanske hærens etterforskere har konkludert med at soldatene som tok bildet av Lindh i fangenskap, bundet til en båre og med bind for øynene, ikke gjorde ham «urett med hensikt».

I dokumenter fra etterforskningen som ble frigitt tirsdag, beskrives det hele som «brakkehumor», melder AP.

Brigadér David P. Burford, som har skrevet deler av rapporten, skriver at behandlingen Lindh fikk var på grunn av «en midlertidig svikt i "moden", god dømmekraft». Han skriver vider at soldatenes «infantile ideer» raskt ble «usmakelige».

Humant
Videre konkluderes det med at Lindh ble behandlet humant og i tråd med «amerikansk militær standard».

Etterforskerne fant det heller ikke bevist at medlemmer av en spesialstyrke med vilje ødela bevis eller forhindret Justisdepartements etterforskning av behandlingen Lindh fikk.

Fikk 20 år i fengsel
Lindh, som er fra California, ble tatt til fange i Mazar-E-Sharif i desember 2001, og holdt fanget der av amerikanske spesialstyrker. Han har sagt seg skyldig i å ha utført tjenester for det tidligere Taliban-styret i Afghanistan, og for å ha båret eksplosiver for dem. Han ble dømt til 20 år i fengsel i 2002. Han har imidlertid benektet å ha kjempet mot amerikanske styrker i Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere