*Nettavisen* Nyheter.

- Barna mine skriker når Israel bomber

Foto: Khader al-Zagm

Småbarnsfaren Khader al-Zagm befinner seg midt i krigssonen i Gaza by.

08.01.09 14:28

Israel har mørklagt Gazastripen ved å nekte internasjonal presse adgang til krigssonen. Dermed er det stort sett de norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert som rapporterer fra Gaza.

Nettavisen har flere ganger denne uken snakket med den palestinske journalisten Khader al-Zagm.

Han befinner seg midt i krigssonen sammen med sin kone og tre barn.

- Vi har det helt forferdelig. Alle på Gazastripen lider. Jeg har allerede mistet to venner. En på 31 og en annen på 28 år. Matsituasjonen er kritisk og vi har ikke hatt strøm på flere dager, sier han på telefon fra Gaza by.

-Barna klarer ikke å sove
Khader og familien søker tilflukt i et lite rom i første etasje av en fireetasjesbygning hver gang de israelske bombene faller over byen.

- Pappa, pappa, hva er det som skjer? skriker barna mine hver gang bombene faller, forteller Khader.

- De bomber nå, sier han og går ut av et lite tilfluktsrom og stiller seg ved et åpent vindu.

På telefonen kan man tydelig høre i bakgrunnen at de israelske kamphelikoptrene flyr forbi hjemmet til Khader og avfyrer maskingeværsalver. I tillegg hører man lyden av F16-fly som flyr over hustakene og slipper bomber.

- Barna mine klarer ikke å sove på grunn av bombingen. Jeg er livredd for hva som vil skje med barna mine, sier han med gråtkvalt stemme.

219 barn drept
Khader har stadig kontakt med palestinske sykehuskilder, og onsdag kveld forteller han at 692 mennesker er drept i angrepene. 219 av disse er barn. Flere tusen mennesker er skadd hvor av 450 karakteriseres som kritisk skadd.

Onsdag opplyste israelske myndigheter at de vil innføre en tre timer lang våpenstans hver dag for å tilrettelegge for en humanitær korridor inn til Gaza. Khader forteller at palestinerne benyttet sjansen til å sanke mat og treffe familie under den midlertidige våpenstansen.

- Det er ikke trygt noen steder. Palestinerne gjemmer seg i tilfluktsrom og i tunneler, sier han.

Tunnelene, som Khader henviser til, brukes til å frakte matforsyninger inn til Gaza, som har vært hermetisk lukket i lang tid grunnet den israelske blokaden. I tillegg bruker Hamas tunnelene til å smugle inn våpen fra Egypt.

Dermed er disse tunnelene et yndet mål for israelske raketter.

- Palestinerne har ingen steder å dra, så det kan godt tenkes at de søker dekning i disse tunnelene, men det er et livsfarlig spill fordi de kan rase sammen når som helst, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, til Nettavisen.

Diskuterer våpenhvile
Israel og de palestinske selvstyremyndighetene stiller seg positiv til et våpenhvileforslag som ble fremmet av Egypt onsdag, men Israel understreker at dette fortsatt er på et diskusjonsnivå. Hamas har derimot avvist fredsinitiativet.

- En våpenhvile kommer ikke før Israel er fornøyd og har oppnådd sine militære mål. De er interessert i å ta ut Hamas’ infrastruktur, sier Waage.

En av hovedoppgavene til Israel er å få slutt på våpensmuglingen ved å bombe smuglertunnelene som går mellom Gazastripen og Egypt, slik at Hamas’ beskytning av raketter mot israelske mål opphører.

- Men problemene er at disse tunnelene også er livslinjen til palestinerne for det er her matforsyningene smugles inn. Det betyr at palestinerne vil være helt i Israels nåde og kun få forsyninger inn fra Israel. Dette er ganske sikkert uakseptabelt for Hamas, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.