RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Basajevs død vil endre lite

Russiske myndigheter gleder seg over at Russlands mest ettersøkte mann er drept, men ekspert tror det har lite å si på lang sikt.

Mandag opplyste russiske myndigheter at Russlands mest ettersøkte mann, Sjamil Basajev, ble sprengt i fillebiter da en lastebil full av sprengstoff gikk i lufta. Basajev skal ha stått bak en rekke terroristaksjoner, blant annet Beslan-tragedien i 2004.

Ikke svekket
Helge Blakkisrud, som leder avdelingen for russlandsstudier ved NUPI, sier til TV 2 Nyhetene at separatistbevegelsen ikke vil bli svekket til tross for at Sjamil Basajev nå er død.

- Basajev har vært i en helt spesiell posisjon som kontaktpunkt for en rekke mindre separatistgrupper, ikke minst islamistiske grupper i Nord-Kaukasus, sier Blakkisrud til TV 2 Nyhetene.

- På kort sikt kommer det til å sette separatistbevegelsen mye tilbake, men jeg tror nok at denne separatistbevegelsen kommer til å komme tilbake. Det finnes en ny leder, og konflikten kommer nok til å fortsette å rulle i Nord-Kaukasus i lang tid fremover, sier Blakkisrud.

Mer enn 330 personer, blant dem mange barn, ble drept da tsjetsjenske terrorister ledet av Basajev tok en hel barneskole i Nord-Kaukasus som gisler. Basajev har påtatt seg ansvaret for terroristaksjonen.

Basajev innrømmet også å stå bak angrepet mot byen Naltsjik i oktober i fjor. 137 mennesker ble drept da opprørere angrep den sør-russiske byen.

Ettersøkt
Siden gisselaksjonen har den beryktede opprørslederen vært Russlands mest ettersøkte mann. Russland har tidligere utlovet en dusør på 64 millioner kroner for pågripelse av Basajev.

Alu Alkhanov, president i den Kremlin-støttede regjeringen i Tsjetsjenia, sier at drapet på Basajev antageligvis vil undergrave den tsjetsjenske opprørsbevegelsen betraktelig.

- Døde ved et uhell
Det er ikke første gang russiske myndigheter har hevdet å ha drept Basajev, men korrespondenter i Russland sier at det er første gang nyheten er annonsert på så høyt politisk nivå.

På et nettsted brukt av tsjetsjenske opprørere hevdes det at Basajev og tre andre ble drept da en lastebil som fraktet eksplosiver gikk i lufta ved et uhell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere