RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- BBC misforstår om tungtvann

(Arash A. Nejad / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Historiker mener avsløringer i britisk presse om at det var Storbritannia og ikke Norge som solgte tungtvann til Israel i 1958, bygger på en misforståelse.

Ifølge BBC News viser dokumenter i det britiske Nasjonalarkivet at Storbritannia eksporterte 20 tonn tungtvann til Israel i 1958. Tungtvannet var overskudd av en forsendelse kjøpt fra Norge i 1956, og det ble sendt med skip fra en britisk havn til Israel. Myndighetene presenterte det som en avtale mellom Norge og Israel, melder fjernsynskanalen.

Men Olav Njølstad, forskningssjef ved Nobelinstituttet og forfatter av boken «strålende forskning», sier til Aftenposten.no at BBC-programmet trolig bygger på en misforståelse.

- Norge hadde solgt tungtvann til Storbritannia, men britene hadde ikke behov for alt. Derfor valgte Norge å kjøpe 20 tonn tilbake av britene - for å selge det til Israel. I stedet for å ta tungtvannet hjem til Norge, der man ville måttet ta en ny eksportbehandling, valgte man å la eksporten gå fra Storbritannia, forklarer Njølstad.

Utenriksdepartement sjekker nå påstandene.

- Det er feil at Storbritannia var mellomledd når det gjelder den direkte eksporten fra Norge til Israel i 1959. Hvorvidt Storbritannia har solgt tungtvann til Israel ut over dette, er noe vi nå undersøker, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til Aftenposten.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere