RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Begynnelsen på en blodig slutt

(www.muhammedsalih.info)
Sist oppdatert:
- Dette er begynnelsen på slutten for Karimovs regime, sier den usbekiske opposisjonslederen Mohammed Salih til TV 2 Nettavisen. Selv står han klar til å forlate sitt politiske asyl i Norge på timen - så snart regimet faller.

- Jeg står klar til å reise hver dag og hver time, sier forfatteren og aktivisten til TV 2 Nettavisen.

For at det skal bli mulig, ber Salih europeiske land slutte å stilltiende akseptere det han mener er et korrupt og økonomisk skakkjørt regime.

- Europa må fordømme regimet
-Alle vet at Karimovs regime er illegitimt – det er ikke noe nytt for verden. Men det er nasjonale interesser som avgjør, supplerer hans bror Maksud Bekjan.

USA har blant annet en sentral base tilknyttet kampen mot terror i Usbekistan. Basen ligger ikke i nærheten av Andizjan, men brukes i forbindelse med såkalt anti-terror virksomhet i Afghanistan.

- USA retter jevnlig kritikk mot regimet, men det er mild kritikk som ikke får særlige følger, understreker Maksud.

Mohammed Salih fikk politisk asyl i Norge i 1999. Han er dømt til 15 års fengsel in absentia, beskyldt for terrorhandlinger. I 1991 stilte Salih som presidentkandidat for opposisjonspartiet ERK.

Nåværende president Islam Karimov vant valget, men kritikere har hevdet at valgresultatet var fingert. I etterkant av maktovertakelsen, har Karimov gjentatte ganger avfeid Salih og andre opponenter mot regimet som muslimske fundamentalister.

- Ikke fundamentalister

brødtekstbilde
- Det medfører ikke riktighet. Det dreier seg om vanlige mennesker som protesterer mot et korrupt regime, sier Salih til TV 2 Nettavisen.

Han får støtte av sin bror.

- Karimov kaller det muslimsk fundamentalisme. Det er bare tull. Dette er vanlige folk som protesterer mot et korrupt regime. Det min bror og partiet ERK ønsker er demokratisering, ikke muslimsk fundamentalisme, fremhever Maksud.

Ifølge Mohammed Salih, er partiet ERK i full gang med å organisere motstanden mot Karimov-regimet. Hans bror understreker at radikaliseringen er i gang, og at vanlige folk lenge har samlet seg mot regimet. Problemet er at regimet har politisk og militær kontroll via korrupsjon, mener de.

Frykter en blodig overgang
Verken Maksud Bekjan eller Muhammed Salih tror Karimov vil gi seg uten kamp.

- Regimet kan ikke forsvinne uten mer blod. Karimov bidrar heller til at halve befolkningen dør, enn å gi fra seg makten, mener Bekjan.

De to brødrene har fremdeles brødre som sitter fengslet på grunn av politisikk aktivitet i Usbekistan.

- Mange, mange sitter feilaktig fengslet på grunn av politisk opposisjonsvirksomhet, understreker Salih via datteren.

Overvåker telefonnettet

Allerede søndag kom rapporter om at usbekiske myndigheter nekter befolkningen å se russisk TV. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, er alle utenlandske nyhetskanaler blokkert, og hele telefonnettet overvåket. Da vi forsøkte å få kontakt med en kilde i hovedstaden Tasjkent, var svaret deretter.

- Alt er fint her i Usbekistan. Alle har det bra, svarte vår student-kilde.

Det til tross for blodbadet i Andizjan. Det skal også ha vært tilløp til uroligheter i Tasjkent.

Uansett utfall, tror forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Indra Øverland, at opptøyene i Andizjan vil få en blodig slutt.

Så langt er over500 rapportert drept og tusenvis skadd. De offisielle tallene er noe lavere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere