RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA/Scanpix)

- Belgisk politi inkompetent

Sist oppdatert:
Forhørsdommeren som avslørte barnedrapstiltalte Marc Dutroux anklager politiet for inkompetanse og manipulasjon. Han antyder også at han ble avlyttet.

Forhørsdommeren Jean-Marc Connerotte ble folkehelt i Belgia etter å ha avslørt Dutroux i august 1996. Connerotte spilte en avgjørende rolle da to jenter slapp levende ut av fangenskap i Dutroux’ kjeller.

47-årige Dutroux er tiltalt for å ha bortført og voldtatt seks jenter i alderen 8 til 19 år, og for å ha drept fire av dem.

Da forhørsdommeren vitnet torsdag, anklaget han belgisk politi for inkompetanse og manipulasjon.

Connerotte sa at en politirapport fra juli 1995 om bortføring av barn aldri ble gitt til forhørsdommeren som etterforsket forsvinningen til de to 8-åringene Julie og Melissa, som døde i Dutroux’ fangenskap.

Dutroux var tidligere dømt for fem voldtekter, og nevnt i politirapporten.

Drapstruet

Connerotte var overbevist om at dersom daværende forhørsdommer Martine Doutrewe hadde fått rapporten i 1995, ville Dutroux blitt tatt mye tidligere.

Forhørsdommeren opplyste torsdag også at han ble satt under politibeskyttelse fordi han mottok flere alvorlige drapstrusler under etterforskningen.

– Når jeg ser tilbake på det, så var det trolig snakk om en manipulasjon, sa Connerotte.

Han fikk vite at årsaken til at han ble fulgt av politiet 24 timer i døgnet var at noen ville holde øye med det han gjorde. Han ble kanskje også avlyttet.

Protester

Det utløste sterke folkelige protester da Connerotte fikk sparken fra jobben som forhørsdommer høsten 1996. Sjefen hans syntes det var ubalansert av dommeren å delta i en støttemarkering for de drepte jentene.

For mange belgiere understøttet avskjedigelsen av folkehelten teorien om at det fantes et skjult nettverk som ga Dutroux beskyttelse og hindret at man kom til bunns i konspirasjonsteoriene.

Forhørsdommeren kom torsdag med hjerteskjærende beskrivelser av scenene som utspilte seg da Dutroux i august 1996 la kortene på bordet og viste politiet den hemmelige inngangen til kjelleren hvor Sabine Dardenne (den gang 12) og Laetitia Delhez (14) satt innesperret.

Hjerteskjærende

– Jentene ville ikke komme ut, fortalte Connerotte.

Jentene forsøkte å gjemme seg og trodde politifolkene var medlemmer av en gjeng som skulle forgripe seg på dem. Sabine hadde vært fanget siden mai.

– De takket Dutroux. Det var helt forferdelig. De kysset ham. Dette viste hvor mye han hadde formet dem, sa forhørsdommeren.

Han forsvarte imidlertid politifolkene som tidligere hadde gjennomsøkt Dutroux’ bolig uten å finne jentene som satt innesperret.

– Det er helt klart at kjelleren var bygget for at den ikke skulle bli avslørt. Det viste en skremmende profesjonalitet, sa Connerotte.

– Dutroux hadde tenkt på alt. Han bygde et ventilasjonssystem slik at lukt ble ført ut. Politihundene kunne ikke lukte jentene, sa han.

De to 8-åringene Julie Lejeune og Melissa Russo sultet i hjel i kjelleren mens Dutroux satte fengslet for biltyveri.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere