RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Betalte 274 mill. for gisler

Sist oppdatert:
Stikk i strid med hva de hevder offentlig, har både Tyskland, Italia og Frankrike betalt store summer for løslatelsen av gisler i Irak.

Det viser dokumenter som den britiske avisen The Times har fått tilgang til. Dokumentene avslører at de tre landene til sammen har betalt svimlende 274 millioner kroner i løsepenger for å frigi ni gisler.

Alle tre landene har gjentatte ganger benektet å ha betalt løsepenger.

Avslørt av dokumenter
Men i henhold til dokumentene, som oppbevares av sikkerhetsstyrker i Bagdad som spilte en vesentlig rolle i gissel-forhandlingene, er det blitt innbetalt mellom 15 og 60 millioner kroner per gissel de siste 21 månedene.

Listen over løsepengene er allerede sendt til vestlige diplomater, som reagerer kraftig på opplysningene. Diplomatene mener løsepenger oppmunterer organiserte kriminelle til å foreta flere kidnappinger.

- I teorien står vi sammen om å ikke belønne kidnappere, men i praksis ser det ut til at noen myndigheter har bidratt med penger. Dette setter andre utlendinger i fare, sier en anonym diplomat i Bagdad.

- Sverige betalte
En rekke andre land, deriblant Tyrkia, Romania, Sverige og Jordan skal også ha betalt løsepenger for gisler, i tillegg til flere amerikanske selskaper. Minst fire amerikanske businessmenn med dobbelt amerikansk og irakisk statsborgerskap har blitt løslatt de siste månedene, angivelig etter at arbeidsgiverne deres punget ut.

Over 250 utlendinger har blitt bortført i Irak siden den USA-ledede invasjonen i 2003. Minst 44 av dem ble drept, 135 ble løslatt, tre rømte, seks ble reddet, mens skjebnen til de øvrige er uviss.

Hva landene sa offentlig:

Frankrike:
Da Florence Aubenas ble løslatt i juni 2005, sa regjeringens utenrikspolitiske talsmann Jean-François Cope: «Det kom absolutt ingen krav om penger. Det ble ikke betalt løsepenger».

Italia:
I januar i år benektet Italias daværende utenriksminister Gianfranco Fini at landet hadde betalt mellom 36 og 60 millioner kroner for løslatelsen av Giuliana Sgrena. «Italia betalte ikke løsepenger for å frigi Giuliana Sgrena i Irak eller for noen andre gisler. Det er aldri motytelser», sa han.

Tyskland:
Frank Walter Steinmeier, den tyske utenriksministeren, ble spurt om han trodde betalingen av løsepenger for Susanne Osthoff ville bidra til å gjøre det farligere for andre tyske gisler i Irak. Han svarte: «Problemet er ikke løsepenger, men rapporteringene om dem». Dette ble i Tyskland sett på som en indirekte bekreftelse av dette.

Hva landene betalte:

Frankrike:
¿ Florence Aubenas: 10 millioner dollar.

¿ Christian Chesnot og Georges Malbrunot: 15 millioner dollar.

Italia:
¿ Giuliana Segrena: 6 millioner dollar.

¿ Simona Pari og Simona Torretta: 5 millioner dollar

Tyskland:
¿ Susanne Ostloff: 3 millioner dollar.

¿ Rene Braunlich og Thomas Nitzschke: 5 millioner dollar.

Storbritannia:
Har ikke betale løsepenger.

¿ Kenneth Bigley ble kidnappet i september 2004. Litt senere ble han halshugget.

¿ Margaret Hassan ble bortført I oktober 2004. Hun ble drept en måned senere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere