- Betyr ikke fred

Hizbollahs leder sier at våpenhvilen mandag ikke betyr at krigen i Midtøsten er over.

13.08.06 16:40

Hassan Nasrallah, Hizbollahs leder, har akseptert våpenhvilen, men påpeker at krigen ikke er slutt. Kampene vil mest sannsynlig fortsette etter endt våpenhvile.

Israels utenriksminister derimot, tror en våpenhvile kan være med på å avvæpne Hizbollah.

20 store eksplosjoner skal ha rammet Beirut i løpet av en to-minutters periode søndag ettermiddag, melder AP. Det er ikke klart hvor mange mennesker som har omkommet i eksplosjonene.

Brann og eksplosjoner

En storbrann som rammer minst fem bensinstasjoner i Tyr, er farlig nær til å antenne et sykehus i nærheten.

Ifølge AFP skal flammene slå mot bygningen. Sykehuset skal ha bedt partene i krigen innstendig om å roe krigføringen så ingen flere sivile vil bli såret i krigen som har pågått i en måned.

Israelske raketter traff mål i Libanon søndag, og drepte minst fem mennesker.

Hizbollah skal søndag ha avfyrt minst 120 raketter mot byene Safad, Haifa Galilee Shlomig og flere andre byer nord i Israel. En sivil israeler ble drept og 20 skadet da raketter traff et hus i byen Yaara og et militært parkeringshus, sier israelsk politi til arabiske tv-stasjoner.

Også flere raketter traff militær-baser, hvor mange stridsvogner ble ødelagt.

Israel bekrefter at 24 israelske soldater ble drept lørdag. Søndag ble sju israelske soldater drept i sammenstøt med Hizbollah i Sør-Libanon, melder TV-kanalen Al-Arabiya. Den israelske hæren har ennå ikke bekreftet dette. Tv-kanalen opplyser om at den israelske hær først må informere de pårørende før en eventuell bekreftelse.

- Ingen kan avvæpne Hizbollah

Den israelske avisen Haaretz melder søndag at Israels utenriksminister, Tzipi Livni, ikke tror at noen hær i verden kan avvæpne Hizbollah. Utenriksministeren skal ha hevdet dette på et møte for den israelske regjering.

Livni sier også at hun tror våpenhvilen som ble godkjent av den israelske regjeringen søndag vil få en «forandring i spillets regler» mellom Israel og Libanon. Hun oppfordrer også den libanesiske hæren til å trekke seg ned til sørlige Libanon umiddelbart.

Israels Statsminister, Ehud Olmert, sier til AP at Hizbollah ikke kan fortsette å være «en stat i staten» etter våpenhvilen.

Våpenhvilen i krigen tar til mandag morgen klokka 07, men kampene vil fortsette ut søndag, sier kilder til nyhetsbyrået AP.

Krigen har så langt krevd mer enn 900 menneskeliv i Libanon. De fleste av de døde er sivile, ifølge AP. 147 israelske borgere har måttet bøte med livet, deriblant 109 soldater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.