*Nettavisen* Nyheter.

- Biden tippet over

Joe Biden ser mot himmelen for å demonstrere at det var ikke derfra finanskrisen kom, men snarere fra George W. Bush sin skattepolitikk og kriger på kreditt. Foto: RICK WILKING

Men Ryan kan ha tråkket i salaten på spørsmål om abort, mener ekspertene.

13.10.12 15:31

Visepresident Joe Biden (D) overkjørte fullstendig sin motdebattant og visepresidentkandidat Paul Ryan (R) i nattens debatt.

Flere ganger himlet lo Biden og himlet med øynene og i perioder lot ikke Ryan fullføre en eneste setning. Biden avbrøt Ryan 82 ganger og måtte tåle hard medfart fra kommentatorer, som kalte Biden «frekk» og «respektløs mot seerne»

- Biden tippet over i dag. Demokratene elsker det, men republikanerne hater det, sier forfatter og USA-ekspert, Jan Arild Snoen, til Nettavisen. Derfor tror han at dette er en kamp om de velgere som ikke har bestemt seg enda.

Snoen tror at mye av innholdet i debatten gikk over hodet på seerne, og det handlet først og fremst om stil.

Les også: - Vil du gå til krig, Ryan?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Saul Loeb

- Tre moduser
- Biden hadde tre moduser i dag. Første del av debatten så sitter han og ler. I andre del avbryter han hele tiden. I den siste delen roet han seg litt ned. Vi får håpe for hans skyld at folk husket mest det siste, sier Snoen.

Debatten startet med utenrikspolitikk, gikk over til USAs økonomi, over til enda mer utenrikspolitikk før debattleder Martha Raddatz avsluttet med mer personlige spørsmål om tro og abort.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Minerva

Kampen mellom 69 år gamle ringreven Biden og 42 år gamle kongressmannen Ryan endte i en slags uavgjort.

55 prosent av de spurte i CNNs undersøkelse sa at Biden gjorde bedre enn forventet, mot Ryans 51 prosent. Men 53 mot 43 prosent mente Ryan var mer sympatisk, og 50 mot 41 prosent mente at Ryan uttrykket seg bedre.

- Stilen til Ryan var å sitte og være hyggelig og tåle å bli bøllet med. Han vil være den snille, sympatiske mannen fra nabolaget. Biden var mer som angrepshunden til Obama som skal «ta» motstanderen. Biden mener at republikanere og deres ledere er latterlige og useriøse, sier Snoen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan ha bommet på abortspørsmål
Hilde E. Restad, førsteamanuensis i Freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole, sier at til slutt vil medienes omtale av debatten bestemme hvem folk liker mest. Hun tror også at Ryan kan ha brent seg litt mot slutten av debatten i spørsmålet om abort.

- Jeg kan ikke se hvordan en person kan separere sin tro fra sitt profesjonelle liv. Det er ikke bare på grunn av at jeg er katolikk at jeg er imot abort. Det er også på grunn av vitenskapen, sa Ryan og sa at når han og hans kone så hjertet til deres ufødte barn banke via ultralyd, så skjønte de at dette var et liv.

- Det var et uvanlig klart svar fra Ryan som Romney ikke ville ha gitt. Tror Romney kan få noen kvinner imot seg etter dette, sier Restad.

Biden svarte at han personlig er også imot abort, men at han ikke vil påtvinge andre sin egen overbevisning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Saul Loeb

Avbrøt Ryan 82 ganger
Biden var veldig på hugget gjennom debatten og ble provosert flere ganger av Ryan. Det skjedde når Ryan kritiserte Obamas skattepolitikk, helsepolitikk og Medicare og ting som endelig dato for tilbaketrekningen fra Afghanistan.

Restad mener Bidens oppførsel kan føre ham inn i «Al Gore»-fellen, hvor daværende visepresident Al Gore himlet nedlatende med øynene når Bush snakket og sukket høylytt inn i mikrofonen, noe som fikk Gore til å virke svært arrogant.

Biden vant faktasjekkene
Faktasjekkene like i etterkant i debatten tyder på at Biden at hadde fakta litt mer i orden. De fleste av Ryans var påstander var bare delvis korrekte og flere var villedende. Det er det Biden kalte «malaky», eller tull, fra Ryan.

Halvparten av CNN-seere sa at debatten ikke fikk dem til å like noen av dem mer, 28 prosent har fått mer lyst til å stemme på den repbilkanske presidentkandidaten Mitt Romney, mens 21 prosent ville gjenvelge Barack Obama.

CBS sin undersøkelse viser at Biden gikk fra 34 til 55 prosent i troverdighet. Ryan gikk fra 31 til 48 prosent. På spørsmål om hvem hadde blitt en bedre president fikk Biden støtte fra 56 prosent av de spurte, mens Ryan fikk 49 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.