RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bildene er blodige og grusomme

Bilden av en død Osama skal være blodige
Bilden av en død Osama skal være blodige (ABC News/Time Magazine)
Sist oppdatert:
Det hvite hus vurderer om de skal frigi bildene av liket til bin Laden.

Det hevder en høytstående kilde i Det hvite hus overfor ABC News.

En offisiell kilde opplyser til TV-kanalen at bildene er «blodige og grusomme». Osama bin Laden ble skutt i hodet like over det venstre øyet, og deler av skallen skal ha blåst bort.

Tirsdag ettermiddag melder drudgereport.com at USAs president Barack Obama har bestemt at minst ett bilde av bin Laden skal offentliggjøres.

Slik er bildene
CNNs korrespondent i Det hvite hus, har tirsdag kveld fått flere detaljer fra sentrale kilder om bildene som Obama-administrasjonen nå sitter på.

Det skal være bilder fra tre ulike settinger:

1. Bilder av Osama bin Laden etter at han ble tatt med tilbake til Afghanistan. Dette er de mest gjenkjennelige, med et klart bilde av ansiktet til bin Laden. Bildet beskrives som grusomt fordi han har et stort sår over begge øynene - og det er veldig blodig.

2. Bilder fra begravelsen til sjøs om bord på USS Carl Vinson.

3. Bilder av selve aksjonen i bin Ladens hus. Blant annet bilder av to døde brødre, og en av bin Ladens døde sønner.

Offisielle kilder sier at utfordringen er at bildet som er mest gjenkjennelig, av bin Ladens ansikt, er så grusomt og blodig at det trolig ikke kan publiseres på avisforsidene.

Diskuteres i Det hvite hus
Det pågår nå en intens diskusjon i Det hvite hus om hvorvidt de skal frigjøre likbildene av Osama bin Laden.

Obama-administrasjonen skal være bekymret for at bildene vil fremprovosere sterke reaksjoner. Men på en annen side ønsker amerikanske myndigheter å sette en stopper for spekulasjonene rundt bin Ladens død, skriver ABC News.

Ettersom liket ble senket og gravlagt i Det indiske hav fra hangarskipet USS Carl Vinson allerede mandag morgen klokken 08.00 norsk tid, har det fra noen hold blitt sådd tvil om USAs verste fiende faktisk er død.

- Skaper forvirring
Dette ble også påpekt av flere eksperter mandag.

- Det er et stort problem fordi det skaper forvirring, usikkerhet og konspirasjonsteorier. Jo fortere man eliminerer disse påstandene og frigjør bilder, jo viktigere er det, uttalte terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen mandag.

Dansk ekspert mener også at offentligheten har behov for å se bildene av liket til bin Laden.

- Offentligheten har selvfølgelig behov for å se bilde av ham, på samme måte som at det var klok politikk å vise Saddam Hussein da han ble funnet i en hule under jorden. Man bør vise bildene for å bevise at han er død. Samtidig risikerer man at noen muslimer blir veldig sinte, uttalte lektor på Senter for Midtøsten-studier ved Syddansk Universitet, Helle Lykke Nielsen, til Jyllands-Posten.

Les også: - Bin Laden hadde ikke våpen
Les også: Bin Laden ble avslørt av én telefonsamtale

- I landets beste interesse
Flere amerikanske politikere mener også at det er i landets beste interesse å frigjøre bildene.

- Det er i vårt lands beste interesse å fremlegge dokumentasjon på at dette var Osama bin Laden, at han er død, sier republikaneren og senator Lindsey Graham til Fox News Radio.

Andre kilder har tidligere uttalt at Osama bin Laden vil være gjenkjennelig på likbildene. Det til tross for at han ble påført omfattende skuddskader i hodet.

Det finnes også en videosnutt av begravelsen til Osama bin Laden. Denne videoen kan også bli frigjort om kort tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere