Gå til sidens hovedinnhold

- Bin Laden fortsatt i Afghanistan

Taliban vil i vår gjennomføre nye storstilte angrep mot amerikanske styrker i Afghanistan, og både Osama bin Laden og mulla Omar er fortsatt i landet, sier en kilde i et intervju med AFP.

Mohammed Saiful Adel hevder å representere den fundamentalistiske Taliban-geriljaen, og har tidligere vist seg å være en pålitelig kilde til informasjon om bevegelsens operasjoner.

Under intervjuet med nyhetsbyrået AFP i byen Khost sørøst i Afghanistan hevder kilden også at både Osama bin Laden, terrornettverket al-Qaidas fryktede leder, og Taliban-lederen mulla Omar fortsatt befinner seg i Afghanistan. Også mannen som skal være nestleder i al-Qaida, nemlig egypteren Ayman al-Zawahiri, skal oppholde seg i Afghanistan.

Både bin Laden og al-Zawahiri «er i live og befinner seg på ulike steder i Afghanistan» og Jalaluddin Haqqani «har tatt over rollen som nestleder for Taliban», ifølge Adel.

Haqqani var tidligere leder for Mujahedin-krigerne under krigen mot Sovjetunionen på 1980-tallet.

- Han spiller en nøkkelrolle for bevegelsen vår og er ansvarlig for alle militæroperasjoner. Han leder personlig operasjonene i Paktia, Paktika og Khost, fastholder Adel.

Siden USA invaderte Afghanistan og styrtet Taliban-regimet i desember 2001 har bevegelsen bare vært i stand til å utføre sporadiske enkeltangrep mot amerikansk-ledede styrker.

Enkelte analytikere tror Taliban forsøker å overdrive sin egen makt og innflytelse for å skape frykt i forkant av valget som planlegges holdt i Afghanistan senere i år.

(NTB-AFP)

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker