- Bin Laden har bærbare atomvåpen

Terrornettverket al-Qaida har skaffet seg små atomvåpen som får plass i en koffert, hevder en pakistansk journalist.

Regjeringen i Australia frykter nå et terrorangrep mot landets eneste atomreaktor.

De kjernefysiske sprengladningene som al-Qaida skal ha skaffet seg, er ferdige til bruk, sier Hamir Mir ifølge den svenske avisen Aftonbladet. Påstanden settes fram i et intervju som skulle sendes på australsk fjernsyn mandag.

Mir har jobbet mye med spørsmål rundt al-Qaida og dets leder Osama bin Laden. Han er blant annet forfatteren bak en biografi om Ayman al-Zawahiri, som regnes som bin Ladens nestkommanderende og som angivelig skal oppholde seg i Afghanistan.

Svartebørs
Det er slett ikke vanskelig å skaffe seg atomvåpen, skal al-Zawahiri ha sagt i intervjuet med Hamir Mir.

– Herr Mir, om du har 30 millioner dollar, kan du gå til svarebørsen i Sentral-Asia og kontakte hvilken som helst misfornøyd vitenskapsmann fra det tidligere Sovjetunionen.

- Da vil du snart kunne kjøpe så mange smarte koffertbomber du vil, skal al-Zawahiri ha tilføyd. Hamir Mir tilføyer for egen regning at al-Zawahiri er "den virkelige hjernen bak al-Qaida" og farligere enn den langt mer omtalte Osama bin Laden.

USA har ifølge Aftonbladet lenge hatt sterke mistanker om at al-Qaida har forsøkt å skaffe seg atomvåpen. Men hittil har dette ikke latt seg bevise, og al-Zawahiris påstander kan heller ikke betraktes som noe bevis, sier sikkerhetseksperter.

Alvorlig
Ekspertene mener intervjuet likevel gir grunn til ekstra uro, ettersom det settes fram samtidig med at Frankrike advarer regjeringen i Canberra om fare for et "svært stort og alvorlig" angrep mot mål i Australia. Opplysningene skal stamme fra en terrormistenkt australier.

Denne australieren, Willie Brigitte, ble deportert til Frankrike i oktober i fjor og har siden sittet i fengsel i Paris. Ifølge Sydney-avisen Daily Telegraph skal han ha hatt tett kontakt med flere av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere.

I avhør skal Brigitte ha sagt at han før utleveringen brukte flere måneder på å planlegge en storstilt terroraksjon. Blant de mulige målene var Australias eneste atomreaktor ved Lucas Heights i Sydney og militærbaser utenfor Sydney og nær Perth vest i landet.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag