RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- bin Laden ikke lenger prioritet

Foto: Rahimullah Yousafzai
Å fange al-Qaida-lederen Osama bin Laden er ikke lenger en prioritert oppgave i krigen mot terror, sier den amerikanske generalen Peter Pace.

Generalen, som er nestleder i den amerikanske forsvarsstaben, ankom fredag Afghanistan.

Under et besøk hos de amerikanske soldatene som jager Taliban og al-Qaida i fjellene, sa Pace at det ikke er en prioritert oppgave i krigen mot terror å ta Osama bin Laden til fange.

- Vi ville bli glade for å ta Osama, det er absolutt noe vi ville like å gjøre, men det er ikke viktig i forhold til selve krigen mot terroristene, sa Pace, ifølge NTB-AFP-Reuters.

Hevder bedre sikkerhet
Pace mener også at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er blitt bedre, to år etter Talibans fall.

- Sett fra det afghanske folkets ståsted, sier 80 prosent at de føler seg sikrere nå enn det de gjorde for et år eller så siden, sier han.

Konstant frykt
Generalens konklusjon står imidlertid i sterk kontrast til rapporter fra uavhengige organisasjoner. Ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, lever svært mange familier på landsbygda i konstant frykt for lokale krigsherrer – som USA har bidratt til å styrke.

- Mesteparten av landet er i hendene på krigsherrer og geværmenn som terroriserer lokalbefolkningen. De raner dem, dreper dem, voldtar unge jenter, driver utpressing og kidnapper unge gutter, skriver HRW i en rapport om situasjonen i Afghanistan.

Angrep
Den siste tiden har Taliban og andre militante grupper gjennomført en rekke angrep på amerikanske soldater og afghanske regjeringsstyrker. Også utenlandske hjelpearbeidere er i økende grad blitt et mål for angrepene. Siden mars er 12 hjelpearbeidere drept.

Sist søndag ble den franske FN-arbeideren Bettina Goislard skutt og drept av talibanske soldater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere