RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Osama bin Laden refererer til nye hendelser i søndagens tv-tale.

- Bin Laden-opptak er ekte

Sist oppdatert:
En anonym CIA-kilde sier lydopptaket med Osama bin Laden mest sannsynlig er autentisk.

– Etter å ha gjennomført en teknisk analyse er det CIAs vurdering at det sannsynligvis er bin Ladens stemme, sa CIA-tjenestemannen mandag, ifølge NTB-AFP-Reuters.

Søndag opplyste en CIA-kilde at det vil ta flere dager å fastslå om det virkelig er bin Laden som snakker på opptaket. Ifølge kilden kommer analytikere også til å forsøke å slå fast når opptaket, som ble kringkastet ved 21-tiden norsk tid søndag, ble gjort.

– Forrædere

I opptaket oppfordres irakerne til å gripe til våpen mot okkupantene, mens regjeringene i de arabiske gulfstatene fordømmes for å støtte den amerikanskledede invasjonen i Irak

– De vet at deres tur kommer, etter at deres tidligere forbundsfelle er fanget på grunn av forræderi og samarbeid med Amerika, sier stemmen.

Nevner Saddam

Stemmen som angivelig tilhører bin Laden omtaler også arrestasjonen av Saddam Hussein den 13. desember, og selvmordsangrepene i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh i mai og november i fjor.

- Okkupasjonen av Irak er begynnelsen på en full okkupasjon av de andre statene i Gulfen på grunn av nærværet av de største oljeforekomstene.

- Vi må frigjøre den islamske verden fra korsfarernes militære okkupasjon, sier stemmen videre på det 14 minutter lange opptaket.

Fersk opptak

Al-Jazeera har ikke sagt når opptaket er gjort, men hevder at det må være ferskt i og med at pågripelsen av Saddam Hussein blir nevnt.

- Lydbåndet inneholder nye ting. Det henviser til Geneve-planen (et uoffisielt israelsk-palestinsk fredsinitiativ) og pågripelsen av Saddam Hussein, sa Al-Jazeeras redaktør Ibrahim Hilal til nyhetsbyrået AFP søndag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere