RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blackwater fikk immunitet

Sikkerhetsvaktene som er beskyldt for å ha drept 17 sivile i Irak, skal ha fått immunitet fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Sikkerhetsvaktene, som er tilknyttet det amerikanske selskapet Backwater, fikk innvilget immunitet av etterforskerne som gransker skyteepisoden, opplyser uoffisielle kilder.

Dersom dette stemmer, kan det bli vanskelig å straffeforfølge sikkerhetsvaktene for drapene. Dette kan igjen føre til at forholdet mellom USA og Irak blir enda dårligere. Irakiske myndigheter krever nemlig at de skyldige for de sivile drapene 16. september blir stilt til ansvar.

Begrenset immunitet
Sikkerhetsvaktene skal ha fått begrenset immunitet i forbindelse med granskingen av skyteepisoden som fant sted i Irak forrige måned. Dette betyr at sikkerhetsvaktene slipper å bli straffeforfulgt for noen av vitneuttalelsene de kommer med under granskningen – dersom uttalelsene er sanne, skriver New York Times.

Det skal være etterforskere fra utenriksdepartementets underavdeling, Byrået for diplomatisk sikkerhet, som innvilget immuniteten. Dette til tross for at de ikke er autorisert til å gjøre det.

Ble ikke godkjent
- Dersom det er noe sannhet i denne saken, ble i så fall avgjørelsen aldri godkjent av høytstående tjenestemenn i Washington, sier en anonym kilde tilknyttet det amerikanske utenriksdepartementet.

Blackwater, som hevder at sikkerhetsvaktene handlet i selvforsvar, ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene.

- Det ville vært upassende for meg å kommentere den pågående granskning, sier talskvinne for Blackwater Anne E. Tyrrell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere