*Nettavisen* Nyheter.

- Blair har mistet troverdighet

Foto: Kieran Doherty (Reuters)

Lederen for det britiske konservative partiet mener at statsminister Tony Blair har mistet all troverdighet hos britene etter at han gikk til krig i Irak.

Granskingsrapporten om grunnlaget for at britene gikk til krig i fjor, ble lagt fram i London onsdag av lederen for granskingskommisjonen, Lord Robin Butler.

Rapporten frikjenner Blair personlig for ansvar for feilaktig etterretningsmateriale i forkant av krigen, og sier at ingen med hensikt misbrukte materialet i forkant av krigen.

Michael Howard som leder det konservative partiet, sier ifølge BBC at rapportens konklusjon om at Blair handlet i god tro, ikke er noe forsvar.

Han kritiserte statsministeren for å ha valgt å utelate forbehold og uttrykk for tvil eller usikkerhet i etterretningsmaterialet da han argumenterte for å gå til krig.

- Det er nå klart at etterretningstjenesten på mange måter gjorde feil, men deres vurderinger innhold også usikkerhet, sa Howard.

Etterretningens kvalifiserte vurderinger ble til ukvalifisert visshet hos Blair, mener Tory-lederen, som mener statsministeren må spørre seg om han fortsatt har troverdighet.

Howard pekte også på at Blair i fjor sa at informasjonene om masseødeleggelsesvåpen i Irak var «omfattende, detaljerte og pålitelige».

- Statsministeren har sagt at det ble gjort feil og at han påtar seg ansvaret for dem, men dette er ikke et spørsmål om ansvar, men om troverdighet, sa Howard i Underhuset.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.