Gå til sidens hovedinnhold

- Blair så Iraks begrensning

Storbritannias statsminister Tony Blair skal ha innrømmet at Saddam Husseins regime ikke hadde mulighet tli å angripe raskt med kjemiske våpen f ør angrepet mot Irak.

Påstanden kommer fra Storbritannias tidligere utenriksminister Robin Cook. Cooks dagboknotater knuser Blair-regjeringens påstander om at Irak utgjorde "en alvorlig og umiddelbar" trussel, skriver Sunday Times ifølge NTB.

Hevdet å ha bevis -offentlig

Innrømmelsen skal ha kommet samtidig med at Blair offentlig hevdet å ha bevis for at Saddam Husseins våpenprogram utgjorde en alvorlig trussel mot den vestlige verden, hevder Cook.

Cook sier han snakket med Blair to uker før invasjonen startet 20. mars, og at han da satt igjen med et inntrykk av at statsministeren var innstilt på å gå til krig uavhengig av FNs våpeninspektørers framgang i jakten på masseødeleggelsesvåpen.

I dagboknotater, som blir trykket i Sunday Times, skriver Cook at Blair fortalte ham at han ikke trodde irakiske kjemiske og biologiske våpen var en trussel mot britiske styrker, fordi de var gjemt og ikke raskt kunne bli klargjort.

September 2002 konkluderte Blair-regjeringen i en rapport med en påstand om at slike angrep kunne bli iverksatt i løpet av 45 minutter fra irakisk side.

- Begrenset våpenkapasitet

Blair skal ha gitt uttrykk for at han trodde Saddams våpenkapasitet var begrenset til kjemiske våpen som kunne brukes på slagmarken mot britiske styrker dersom de gikk til krig, men at våpnene ikke var en trussel mot britiske interesser på noen annen måte.

En talsmann for Tony Blair sier til Sunday Times at Cooks synspunkter er velkjente, men kommenterer ikke påstandene utover dette.

Reklame

Black Friday: 20 kupp du gjør på sport og friluft