Gå til sidens hovedinnhold

- Ble heldigvis ikke skutt under transport

Faren til Tjostolv Moland (28) er kjempelettet over at sønnen har kommet fram til Kisangani.

Norske Tjostolv Moland ble pågrepet nordøst i Kongo mandag etter å ha vært på flukt i jungelen i en uke. Kongolesiske myndigheter hevder 28-åringen drepte sin sjåfør Abedi Kasongo (30) da han var i viltreservatet Okapi nordøst i Kongo 5. mai. Molands 27 år gamle kamerat er også anklaget i saken. 27-åringen ble pågrepet lørdag og holdes i varetekt på en militærforlegning i Kisangani.

Moland ble pågrepet mandag, og skulle bli transportert videre til Kisangani, noe som er en 45 mil lang kjøretur.

Kjøretøyet som fraktet Moland, skal ha brutt sammen minst én gang, og først etter tre dager ble det kjent at Moland endelig var ankommet Kisangani.

- Vi har fått bekreftet at Moland er ankommet Kisangani, men vi har ikke fått kontakt med ham. Vi forsøker å etablere kontakt via advokaten og ambassadesekretæren, sier Norges ambassadør til Angola, Jon Vea, til Nettavisen fredag formiddag.

Glad for at sønnen er fremme
Knut Moland fra Vegårshei er glad for å høre at sønnen ikke lenger befinner seg på de kongolesiske landeveiene.

- Jeg ble jo lettet da han kom til Kisangani. Han hadde i hvert fall ikke blitt skutt under transport. Han har jo vært tre dager på reise, sier Moland og understreker at han venter spent på en telefon fra sønnen.

Les også: - Ikke siktet for drap
Les også: - De kan i praksis kjøpe seg fri

Det er uklart hva som er grunnen til at de to nordmennene, som har bakgrunn fra Forsvaret og sikkerhetsselskaper, befant seg i Kongo. Men faren er skråsikker på at sønnen er blitt utsatt for en komplott.

- Det var idioti å gå inn i Kongo. De skulle aldri ha vært der inne i det hele tatt. Jeg tror faktisk at de var på ferie og at de ville kikke litt på forholdene der, sier han.

Moland sier at både sønnen og den andre nordmannen hadde gyldige innreisedokumenter til Kongo, i motsetning til det som er blitt referert i flere medier.

- Tror du de hadde med seg våpen til Kongo?

- Nei, det tror jeg absolutt ikke at de hadde. Det er høyst usannsynlig, sier han.

Håper Kripos kan bistå
Kongo er kjent for å være et gjennomført korrupt land i samtlige offentlige instanser, og politiet har nesten ikke ressurser til å drive ordentlig etterforskning. Moland håper derfor norske politimyndigheter kan bistå med etterforskningen.

- Hvis det er tydelig fabrikkerte beviser så hadde det vært positivt om Kripos blir koblet inn. De reiser jo til andre steder i verden, men jeg vet ikke om dette lar seg gjøre, sier Moland.

Les også: - Kameraten mishandlet under avhør
Les også: - Dette er ingen ønskelig situasjon

Flere aviser har sitert kilder fra Kongo som ukritisk anklager de to nordmennene for å ha gjennomført en ren likvidering av sjåføren – tilsynelatende uten grunn. Dette har ikke gått faren hus forbi.

- Jeg håper norsk presse bruker mest mulig etterrettelige kilder, understreker faren.

- Når det gjelder sønnen min, så er han ustraffet og har aldri vært i konflikt med politiet og har rent militært rulleblad, sier Moland.

Derimot roser han norske myndigheter for innsatsen.

- Utenriksdepartementet har gjort en førsteklasses jobb, og jeg håper de fortsetter med dette, sier Moland.

- Vi får håpe det kommer på regjeringsnivå etter hvert. Jo høyere nivå det er på, jo større sjanse for at de blir satt fri, legger han til.

Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og har tidligere vært engasjert i sikkerhetsselskapet Security Intervention Group, men skal ha etablert sitt eget sikkerhetsselskap i Uganda.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene