RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ble Kim Jong-il drept?

Foto: Vincent Yu (Ap)
Sist oppdatert:
Nordkoreansk avhopper spekulerer rundt dødsfallet til Kim Jong-il.

Tidlig mandag norsk tid meldte det statsstyrte nyhetsbyrået i Nord-Korea at Kim Jong-il (69) hadde dødd som følge av hjerteinfarkt natt til lørdag mens han reiste på et tog til en ukjent destinasjon.

Det er godt kjent at den nordkoreanske lederen hadde vært syk i lang tid.

Men dødsfallet har likevel fått flere til å spekulere forsiktig rundt dødsårsaken til den 69 år gamle lederen.

- Misfornøyd med Kim Jong-il
Statsviter og nordkoreansk avhopper, An Chan-il, utelukker ikke at Kim Jong-il kan ha blitt drept av personer som var misfornøyd med måten han styrte landet på.

- Etter at hans tredje sønn Jong-un ble utpekt som arvtakeren i dynastiet, så ble mange militæroffiserer, spesielt dem i 50-årene, avskjediget. Jeg tror disse personene følte seg krenket av Kim og Nord-Koreas neste leder, sier An Chan-il, til den engelskspråklige avisen The Korea Times.

- Det går et rykte om en høytstående, nordkoreansk, offisiell tjenestemann som har blitt skutt og drept. Dette er ennå ikke bekreftet, men prat som dette er bevis på at misnøyen har bygget seg opp blant noen mennesker i nord, sier An Chan-il.

- Kan ha spilt en rolle i dødsfallet
Han forteller til avisen at flere høytstående militæroffiserer skal ha vist misnøye over at de stadig mistet mer makt under regimet til Kim Jong-il.

- Ettersom deres interesser ble skadet som følge av Kim Jong-il, så vil jeg ikke utelukke muligheten for at noen militæroffiserer, som mente at deres politiske innflytelse var skadet, kan ha spilt en rolle i dødsfallet, sier An Chan-il.

Et sørkoreansk parlamentsmedlem, Chun Yo-ok, har også spekulert åpenlyst på om dødsfallet skyldes et drap, ifølge The Korea Times. Men en annen avhopper, Kim Seong-min, mener det ikke finnes noe bevis som underbygger påstanden om at det kan ha vært et drap.

Kim Seong-min, som jobber for en nordkoreansk radiokanal med base i Seoul, sier at dødsfallet ble kunngjort straks liket var ferdig obdusert søndag.

- En svak leder
Nord-Korea er verdens mest lukkede land, og det er så å si umulig for omverden å vite nøyaktig hva som foregår i kulissene. Men Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen sier at det er en svak leder som overtar roret etter Kim Jong-il.

- Det som er helt sikkert er at Kim Jong-il har forberedt et lederskifte. Han hadde utpekt sin sønn som arvtaker. Men Kim Jong-un har ennå ikke hatt mulighet til å etablere sin egen maktbase med egne politiske nettverk. Han er en person som vil bli satt inn i posten som ny leder, men han vil være en svak leder, sier Geir Helgesen, leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier, til Nettavisen.

- Han må først og fremst sikre seg at de som har den reelle makten i landet som partiapparatet, militærapparatet og regjeringsapparatet, lar ham få litt tid til å bygge opp sine relasjoner til personer og systemer som kan være lojale, slik at han kan være en reell leder, og ikke bare en gallionsfigur, Helgesen.

Kim Jong-un er i slutten av 20-årene og har blant annet studert i Sveits.

- Varmt hjørne av helvete
Selv om det nordkoreanske folket har tilsynelatende sørget hele mandagen etter at de fikk vite om Kim Jong-ils død, blir nyheten mottatt med glede andre steder i verden.

Tidligere presidentkandidat i USA, John McCain, er kanskje den som har uttrykt størst glede over at den nordkoreanske lederen ikke lenger er blant oss.

- Jeg kan bare uttrykke tilfredsstillelse over at Den kjære lederen slutter seg til likesinnede som Gaddafi, Bin Laden, Hitler og Stalin i et varmt hjørne av helvete, sa senator John McCain i en uttalelse mandag kveld, melder nyhetsbyrået AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere