RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bløff om gjeldsslette

Sist oppdatert:
Bare fem prosent av verdens fattige får nyte godt av gjeldssletten Tony Blair og de andre lederne for G8-landene har gitt bud om.

Ledere for gjeldsslettenettverket Jubilee hevder G8-landenes gjeldsslette ikke på langt vil være så virkningsfull som G8-lederne gir inntrykk av. Jubilee-lederne er samlet i Skottlands hovedstad Edinburgh i forkant av G8-toppmøtet.

- Hjelper for få
Ifølge forkjemperne for sletting av u-landsgjeld, dekker G8-forslagene om gjeldsslette land som til sammen bare huser fem prosent av verdens fattige.

Myndigheter i en rekke av landene i forslaget vil fortsette å nedbetale lån til enkelte kreditorer, hever aktivistene.

- Betingelsene knyttet til gjeldsslette vil skape mer fattigdom enn de gjør slutt på, sier internasjonal koordinator for det internasjonale gjeldsslettenettverket Jubilee South, Lidy Nacpil.

Hennes kollega fra Zambia, Charity Musamba, hevder gjeldsslette ikke lenger er et øknomisk, men et politisk spørsmål.

- Alt det krever er politisk vilje fra G8 for å bli oppnådd, påpeker Musamba.

Krav om rettferdig handel
En rekke aktivister bruker opptrappingen til G8-toppmøtet til å kreve mer rettferdig handel for afrikanske land, for å skape økonomisk vekst på kontinentet.

Kravet gjelder blant annet subsidierte europeiske sukkerroer, kunstig billig amerikansk bomull, og japansk toll på importert ris, melder.

- Afrika vil ikke se på seg selv som tiggere, som hele tiden ber om noe. Vi vil konkurrere som andre nasjoner. Dersom vi har et handelssystem som er rettferdig, kan vi faktisk få mulighet til å avgjøre vår egen fremtid, kommenterer leder for metodistkirken i Ghana, Robert Aboagye-Mensah overfor AP.

Afrikas andel av internasjonal handel har gått ned fra seks prosent i 1980 til to prosent i 2002. Å få tilbake bare en liten andel av den handelen ville være mer verd enn noen form for u-hjelp.

Rettferdig handel er sammen med gjeldsslette forventet å være blant de afrikanske topplederens hovedkrav til G8-lederne. Afrikanske statsledere har de siste dagene vært samlet i Libya for å samle seg om felles krav.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere