RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blir ikke enige om kutt

(Montasje/Scanpix)
Sist oppdatert:
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim forventer ingen enighet om utslippskutt på møtet i Bali.

Likevel tror han møtet kan bli en suksess. Etter at Australia stjal showet ved å undertegne Kyoto-avtalen mandag, retter diplomatene nå øynene mot USA. En ny avtale må ha USA med, selv om verdens største utslippsnasjon flere ganger har avvist å forpliktelser om utslippskutt.

Men en ny avtale vil trolig ikke bli meislet ut på Bali.

- Ingen forventer at USA vil forplikte seg til utslippskutt før presidentvalget i 2008. Ingen tror at vi klarer å bli enige om bestemte mål, men det er viktig at USA vil være med i den videre prosessen, sier Erik Solheim.

Håper på avtale i 2009
Håpet er at de 10.000 delegatene på Bali-møtet skal bli enige om veien videre mot en plan. Norges mål er å få til en klimaavtale i løpet av 2009. Da skal delegatene møtes igjen i Købehavn. Først da vil det bli klart om landene kan bli enige om en avtale som kan erstatte Kyoto-protokollen.

Likevel er Bali-møtet regnet som svært viktig, spesielt etter flere rapporter om at den globale oppvarmingen skjer raskere enn først fryktet.

Ser mot Storbritannia
Tirsdag dro Erik Solheim til Storbritannia for å ha samtaler med den utviklingsminister Douglas Alexander og visemiljøvernminister Phil Woolas.

Formålet med besøket er å legge en felles strategi for Bali-møtet.

- Det er viktig å få fram hva de har tenkt å gjøre på Bali. Vi har veldig mange felles mål, blant annet om skog og CO2-fangst, som jo er ganske nytt, sier Solheim.

Sammen om CO2-fangst
Storbritannias statsminister Gordon Brown har vært engasjert i klimaspørsmål også da han var finansminister. Spesielt de norske planene for CO2-fangst har vakt oppsikt i Storbritannia.

- Jeg vil ikke rangere de ulike landene, men det er klart at Storbritannia er blant de viktigste samarbeidslandene for Norge. I tillegg er EU og Tyskland viktige land. Storbritannias regjeringen har snakket om klimaendringer også mens dette var upopulært, sier Solheim til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere