*Nettavisen* Nyheter.

- Blir ikke konge, men kanskje kongemaker

Foto: GARETH FULLER (Ap)

I dag går britene til valgurnene. Nick Clegg sitter trolig på jokeren.

06.05.10 11:14

I dag valfarter britene til valglokalene for å stemme fram en ny statsminister. De siste meningsmålingene viser at det er et svært tett løp.

De konservative har en knapp ledelse over Labour, mens Liberaldemokratene ligger på rundt 24 prosent oppslutning.

Først klokken 23.00 norsk tid offentliggjøres valgdagsmålingene.

Les også: - Brown biter litt tilbake
Se også: Britenes valg i store bilder

De tre største partiene kjemper om 650 seter i Underhuset, som er fordelt på like mange valgkretser.

- Blir ikke konge
Liberaldemokratenes leder, Nick Clegg, har stormet fram som en favoritt under valgkampen. Clegg vil aldri få nok seter i Underhuset til å få rent flertall (326 seter), men vil trolig få en svært viktig nøkkelrolle som vippeparti.

- Det er ikke sikkert at Clegg blir konge, men han kan bli kongemaker. Han sitter på jokerrollen hvis han sammen med et annet parti kan skape flertall i Underhuset, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Det britiske valgsystemet er fra gammelt av tilpasset et topartisystem. Det innebærer at vinneren tar alt i hver enkelt valgkrets – som er en svært uproporsjonal fordeling av stemmene når de omgjøres til seter i Underhuset.

Dermed er det mange stemmer som rett og slett er bortkastet.

- I utgangspunktet har Liberaldemokratene en nasjonal oppslutning som er større enn det de er i forhold til antall seter, men siden man har enkelt flertall i disse valgkretsene, så klarer de aldri å nå opp, sier Mustad.

Les også: - Tidenes verste statsminister
Les også: - Jeg gjør ikke alt riktig

Må samarbeide med Clegg
Alt tyder på at det blir et såkalt Hung parlamaint etter torsdagens valg. Det innebærer i så fall at verken Labour eller De konservative får rent flertall, og mister dermed muligheten til å danne en egen flertallsregjering.

Dermed må det enten dannes en koalisjonsregjering eller skrives ut nyvalg til høsten. Selv om Liberaldemokratene ikke har noen reel sjanse til å få statsministerposten, er det svært viktig at de får nok seter til å ha en viss innflytelse under eventuelle forhandlinger etter valgdagen.

- Liberaldemokratene bør få en oppslutning som sørger for at de får en jokerrolle, slik at de kan endre dette valgsystemet. I forhold til seter så må de ha 100 seter. Det tilsvarer en oppslutning på opp mot 30 prosent i dette valgsystemet. Da kommer de i en vippeposisjon, og kan være med på å gi det ene partiet flertall, sier Mustad.

Men Clegg har ennå ikke avslørt om han vil samarbeide med Labour eller De konservative.

Krever nytt valgsystem
Cleggs største oppgave etter valget blir å få på plass et nytt valgsystem som er mer proporsjonalt og demokratisk under dagens multipartisystem. Dette blir trolig kravet Liberaldemokratene vil stille før de eventuelt støtter ett av de andre partiene.

- Han vil dele inn landet på en annen måte som sikrer et bedre demokratisk utslag i valgøyeblikket. I selve valgøyeblikket blir det så mange bortkastede stemmer. I 2005 var det 70 prosent bortkastede stemmer, og det kan ikke demokratisk forsvares, sier Mustad.

Svært tett løp ifølge målingene
Meningsmålingen viser at det er et svært tett løp mellom de tre partiene.

En fersk måling fra YouGov/The Sun viser at David Cameron (De konservative) fortsatt har en knapp ledelse på 35 prosent foran torsdagens valg. Liberaldemokratene med Nick Clegg har gått noe tilbake, og har en oppslutning på 24 prosent.

Mens Labour og Gordon Brown har all grunn til å glede seg etter å ha karet til seg to prosentpoeng på den siste målingen.

Det gjør at Labour har en oppslutning på 30 prosent.

En måling fra ITV News og The Independent viser imidlertid at det ikke er noen endringer fra forrige måling. Her lander De konservative på 37 prosent, Labour på 29 prosent og Liberaldemokratene på 26 prosent.

En fersk meningsmåling utarbeidet for The Times, viser at De konservative har gått opp ett prosentpoeng fra forrige uke. De konservative har dermed en oppslutning på 37 prosent, Labour lander på 28 prosent, og Liberaldemokratene havner på 27 prosent. Med disse prognosene må De konservative fortsatt ha ytterligere 25 seter for å sikre seg rent flertall i Underhuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.