RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blir steinet om ti dager

Sist oppdatert:
Ashraf Kolhari (37) sitter i all hemmelighet i et fengsel i Teheran. Om ti dager blir hun steinet til døde fordi hun var utro.

Mahmood Amiry-Moghaddam, forsker i menneskerettigheter ved UiO, sier til TV 2 Nettavisen at 37-åringen blir steinet om ti dager dersom verdenssamfunnet ikke får stanset dette.

Amiry-Moghaddam forteller at han ønsker å gjøre denne saken kjent for verdenssamfunnet slik at organisasjoner og land kan engasjere seg.

- Norge bør bruke sine kanaler til å presse regimet. Det har vært mye fokus på Irans atompolitikk og Irans innblanding i Midtøsten-konflikten, men alt for lite fokus på menneskerettighetene i landet. Vi må ikke la disse tingene andre tingen overskygge menneskerettighetene, sier han.

Undertegnet avtale
I 2002 presset EU Iran til å ta avstand fra steining gjennom en kritisk dialog, og 27. desember 2002 undertegnet den daværende iranske utenriksminister en avtale om at steining ikke skulle forekomme i landet. Offisielt har steining ikke forekommet i Iran siden avtalen ble undertegnet, men ifølge Amiry-Moghaddam har det likevel skjedd i all hemmelighet.

- I og med at Iran underskrev en avtale med Eu i 2002, gjør de dette så hemmelig som mulig. Selve steiningen foregår på lukkede områder, og derfor er det lite informasjon rundt dette, sier han.

- Vi vet om to kvinner som ble steinet i mai, og det er fem kvinner til som er dømt til steining i Iran i nærmeste fremtid, legger han til.

Bestialsk prosess
Amiry-Moghaddam forteller at selve steiningen er en systematisk prosess. Normalt er det sånn at personen som skal steines først vaskes slik døde mennesker vaskes etter islamsk lov. Deretter dekkes hun med et hvitt klede, så begraver de henne ned i bakken slik at bare hodet og litt av brystet stikker opp. Steinene skal ikke være for store for da dør personen for fort, men steinene skal heller ikke være for små. I og med at steiningen er så hemmelig er det folk som blir spesielt invitert til å delta. Selve steiningen varer i cirka 20 minutter, men det finnes tilfeller hvor det har vart lengre.

Umenneskelig
- Dette er en tradisjon som kommer fra middelalderen, men det gjennomføres på samme måte i dag. Sharia-loven er umenneskelig og har ingenting med Islam som religion å gjøre, sier Amiry-Moghaddam.

- Vi har en internasjonal hasteaksjon på denne saken, og det legges ut en underskriftskampanje på våre hjemmesider. Vi anser dette som en akutt sak, sier informasjons rådgiver Linn Stalsberg til TV 2 Nettavisen.

Delta på underskriftskampanjen her (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere