- Blodet vil fortsette å flyte

Det internasjonale samfunnet står maktesløse mens Robert Mugabe fortsetter den brutale undertrykkingen.

23.06.08 13:00

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai valgte å trekke seg fra andre valgomgang i Zimbabwe søndag. Likevel har landets valgkommisjon bestemt seg for å avholde valget førstkommende fredag.

- Mugabe har erklært krig, og vi ønsker ikke å ta del i denne krigen. Vi kommer ikke til å delta i dette voldelige og løgnaktige valget, sa opposisjonsleder Morgan Tsvangirai under en pressekonferanse i sitt hjem i hovedstaden Harare søndag.

Seniorforsker ved NUPI, Stein Sundstøl Eriksen, mener Tsvangirai trakk seg fra valget fordi han frykter for livene til sine tilhengere.

- Jeg tror det er to grunner til at Tsvangirai trakk seg. Det ene er av hensyn til tilhengerne som nærmest risikerer livet - det er den offisielle grunnen. Det andre er nok at han innser at de ikke kan vinne fordi undertrykkingen har gått så langt at de (velgerne red.anm.) ikke vil tørre å stemme på ham, sier Sundstøl Eriksen, til Nettavisen.

Foto: SOKWANELE (EPA).

- Får lønn for å drepe
Ifølge opposisjonspartiet har minst 86 tilhengere blitt drept av Robert Mugabes milits etter første valgrunde i mars. Mugabes ungdomsmilits har gått til angrep på opposisjonstilhengere i flere landsbyer, satt fyr på hus og drevet hundretusener av mennesker på flukt fra hjemmene sine.

- Mange av dem får rett og slett lønn for å gjøre dette. De får materielle goder for å delta på dette. Det er en situasjon med høy arbeidsledighet, og dette er for mange en overlevelsesmetode. Men man må samtidig huske at dette er et polarisert samfunn og det finnes støtte for Mugabe, selv om han aldri ville ha vunnet under et fritt valg, sier Sundstøl Eriksen.

Maktesløse
FNs sikkerhetsråd har innkalt til et krisemøte mandag hvor de skal diskutere situasjonen i Zimbabwe. I tillegg har EU og Den afrikanske union uttrykket stor misnøye over Mugabe. Men det internasjonale samfunnet er i teorien maktesløse.

- Det er relativt begrensede muligheter for hva de kan gjøre. Kanskje FNs sikkerhetsråd vedtar noe og strammer inn på sanksjonene, men det har neppe noen effekt. Det som skjer videre er at valget blir avholdt og undertrykkingen fortsetter, sier Sundstøl Eriksen.

Derimot kan naboland som Sør-Afrika legge press på Mugabe ved ikke å anerkjenne ham som landets president etter valget. I tillegg er det en mulighet for at Sør-Afrika vil innføre strenge økonomiske sanksjoner mot regimet.

- Et slikt press vil nok ha mye større effekt enn sanksjoner fra Vesten. Men det vil etter all sannsynlighet bli verre før det blir bedre. Regimet vil nok gjøre alt de kan for å undertrykke folket, sier han.

200.000 mennesker på flukt
Rundt 200.000 mennesker er drevet fra hjemmene sine og de aller fleste har en usikker fremtid i vente. Det er lite hjelp å få i hjemlandet Zimbabwe fordi Mugabe allerede har kastet ut de fleste hjelpeorganisasjonene.

- De er i en desperat situasjon og de fleste vil nok flykte ut av landet til nabolandene. Men det er ikke så gode utsikter for dem der heller, sier han og henviser til den enorme arbeidsledigheten i nabolandene. I tillegg har innvandrere fra Zimbabwe tidligere i år blitt utsatt for vold i nabolandet Sør-Afrika.

Opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) har flertallet i parlamentet, og dette gjør Mugabe i teorien handlingslammet. Men Sundstøl Eriksen tror Mugabe vil likevel kunne styre landet med jernhånd ved å innføre en form for unntakstilstand.

- Det mest sannsynlige er at han ikke gjør dette formelt, men at han gjør det i praksis. Og så kan det tenkes at han trekker seg innen et halvt år og at det kommer inn en ny president, og da kan det være rom for nye forhandlinger. Men så lenge han er ved makten, så vil nok ikke opposisjonen samarbeide, sier Sundstøl Eriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag