- Bør ikke bruke norsk flagg

Foto: (AP/Scanpix)

Nordmenn på Sri Lanka bes holde en lav profil, og advares etter selvmordsaksjon i byen Galle.

18.10.06 14:16

Er du i området? Ta kontakt på SMS/MMS: NATIPS til 1984. Mail: vaktsjef@nettavisen.no Tlf: 21 00 60 10.

- Norske borgere bes om ikke å dra inn til Galle i dag. Nordmenn som befinner seg på hoteller i Galle bes holde seg i ro på hotellet. Nordmenn i området kan ta kontakt med ambassaden for mer informasjon, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Tamiltigrene er mistenkt for å ha gjennomført selvmordsaksjonen onsdag morgen. Minst en srilankisk marinegast omkom da to selvmordsaksjonister utkledd som fisker sprengte to båter ved en marinebase i Galle, melder AP.

Ambassaden skriver på sine sider:
«Norge spiller en aktiv og tildels omstridt rolle som tilrettelegger for fredsprosessen mellom regjeringen og LTTE. Det har den siste tiden vært en tendens til økt negativt fokus på det norske engasjementet i konflikten. Det er ikke rapportert om alvorlige hendelser rettet mot nordmenn i Sri Lanka som følge av dette, men norske borgere bør likevel unngå å gjøre det tydelig for uvedkommende at man er norsk (man bør for eksempel unngå norsk flagg i ryggsekken el.l.). Det er også mulig at turister kan få ubehagelige spørsmål om det norske engasjementet i Sri Lanka.»

Portforbud
Det er innført portforbud i Galle etter angrepet. To andre marinegaster er savnet og minst 12 andre ble såret i angrepet. Galle er en populær turistby, og den norske ambassaden på Sri Lanka har vært i kontakt med flere nordmenn i området.

Ti fastboende nordmenn og tyve tilreisende nordmenn som oppholder seg i området har registrert seg ved den norske ambassaden. Ambassaden har vært i kontakt med disse onsdag og forsikret seg om at de har det bra. Det finnes ingen registreringsplikt, så tallene kan være langt høyere.

Angrep butikk
Etter selvmordsaksjonen ble en tamilsk butikk i byen angrepet av en rasende mobb, men volden skal ikke ha spredd seg, melder AP. Noen timer etter angrepet gjennomførte militæret luftangrep mot Tamiltigrenes stillinger øst på Batticaloa. Ifølge tigrene ble en sivilist drept og to andre såret i angrepet.

Offisielt reiseråd for Sri Lanka lyder: «Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i de nordlige og østlige deler av Sri Lanka (distriktene Jaffna, Trincomalee, Batticaloa og Ampara) som ikke er strengt nødvendig. Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger å reise til Sri Lanka oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Colombo for oppdatert informasjon og registrering.»

Drepte 95

Dette er det andre angrepet på marinen denne uken. Mandag kjørte en selvmordsaksjonist inn i en militær buskonvoi i en av Sri Lankas sentrale provinser. Minst 95 soldater ble drept og mer enn 150 såret. Dette er det mest omfattende angrepet fra opprørernes side siden våpenhvileavtalen i 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.