*Nettavisen* Nyheter.

- Boret hull i hodet på fanger

I innenriksministerens fengsel i Irak skal fangene ha blitt torturert og drept med elektriske driller.

08.02.07 15:39

For første gang snakker to av den tidligere irakiske innenriksministeren Bayan Solaghs amerikanske rådgivere ut om hva han har gjort. Det skjer i dokumentaren «The death of Squads», som ble vist på Channel4 og al-Jazeera mandag og tirsdag.

Regjeringen sint
Dokumentaren har skapt bråk mellom al-Jazeera og Channel 4 på den ene siden, og den irakiske regjeringen på den andre. Årsaken er avsløringene om Solaghs forbrytelser.

I dokumentaren vises i tillegg flere bilder av døde mennesker i departementets fengsel. Det vises også bilder av ofre som blir torturert og drept ved at det bores hull i hodene deres. Elektriske driller ble noen ganger brukt som drapsvåpen i fengselet, ifølge dokumentaren.

Klikk på bildet for å forstørre.

1200 uten trening
- Da han ble innenriksminister, ansatte han rundt 1200 medlemmer av sjiamilitsgruppen Bader. Uten trening og opplæring begynte de å jobbe. De bare skiftet fra de sorte klærne til politiuniformer, og fortsatte som før, sier tidligere rådgiver i innenriksdepartementet, Jerry York.

Også Maik Karm, som jobbet i innenriksdepartementet, var bekymret over hva som skjedde.

- Da han var innenriksminister, sparket han sunni-irakere og flere andre personer av andre religioner, og ansatte flere sjia-irakere. De fleste som sitter i departementets fengsel, er sunni-irakere, sier Karm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.