- Bortkastet tid å lete etter våpen i Irak

Foto: Mannie Garcia (Reuters)

Den tidligere lederen for USAs våpeninspektører i Irak, David Kay, mener det er bortkastet å fortsette letingen etter masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- Når man har sett etter produksjonsprosessen, fått vite hvor de ble produsert, lett etter folkene som var involvert i produksjonen og lett etter dokumentene, konkluderer man ganske raskt med at de faktisk ikke eksisterte, sier Kay.

Han mener amerikanerne velger feil strategi når de hardnakket fortsetter letingen i håp om å finne lagre og anlegg for produksjon av masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- Min konklusjon er at det ikke eksisterte store lagre av kjemiske eller biologiske stridsemner, sier Kay som trakk seg som leder for USAs våpeninspektører i januar.

Kay har siden hevdet at det var feilaktig etterretning og ikke den politiske ledelsen som bidro til anklagene om at Saddam Hussein satt på store lagre av masseødeleggelsesvåpen.

- Irak er på størrelse med California, Bagdad er på størrelse med Los Angeles. Om vi har lett på alle mulige steder? Svaret på det spørsmålet vil alltid være nei. Jeg føler meg trygg når jeg spår at folk vil grave opp ting i Irak både om 20 og 50 år fra nå, sier Kay.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.