RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bør trekke oss fra Sri Lanka

Lederen for våpenhvileobservatørene ber Norge vurdere tilbaketrekking.

- Jeg har bedt Norge som tilrettelegger om i det minste å vurdere en tilbaketrekking, sier generalmajor Ulf Henricsson, som leder den ubevæpnede observatørgruppen Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM), til Reuters.

- Dette oppdraget fungerer som et politisk skalkeskjul der regjeringen og Tamiltigrene kan fremstå som om de fremdeles har en slags våpenhvile.

Tamiltigrene har krevd at EU-landene Sverige, Danmark og Finland skal trekke sine medlemmer fra observatørkorpset, fordi EU har ført Tamiltigrene opp på sin liste over terrororganisasjoner.

De tre landene trekker seg ut, og reduserer dermed observatørkorpset fra 60 til 20 personer. Norge og Island skal bidra med flere mannskap for å få tallet opp til 30. Henricsson, som er svensk statsborger, er blant dem som må dra, og han synes det er på tide å legge ned observatørgruppen fullstendig.

- Hvorfor være her?
- Jeg liker ikke å være et politisk gissel. Hvorfor skal vi være her når vi er uønsket og ikke blir tatt i bruk? Hvorfor bruke tid og penger på dette?, sier Henricsson.

Han mener også at myndighetene på Sri Lanka forsøker å hindre våpenhvileobservatørene i å granske drapet på 17 hjelpearbeidere forrige uke.

Det internasjonale samfunnet har krevd en åpen granskning av massakren. Samtidig nekter regjeringen på Sri Lanka de nordiske våpenhvileobservatørene adgang til drapsstedet.

- Jeg har opplevd dette på Balkan tidligere. Når du ikke slipper inn er det et tegn på at det er noe de ønsker å skjule, sier Henricsson til Reuters.

Hindrer gransking
Hjelpearbeiderne fra Aksjon mot Sult ble funnet drept i byen Mutur, der det har pågått kamper mellom militæret og opprørere. De fleste av de drepte var tamiler.

Henricsson mener både regjeringen og Tamiltigrene har forsøkt å hindre våpenhvileobservatørene i å granske brudd på våpenhvilen.

SLMM mener det finnes bevis for at regjeringssoldater har begått ulovlige drap på tamiler nord og øst i landet. Tamiltigrene blir også anklaget for en rekke brudd på våpenhvileavtalen.

Lørdag skal Tamiltigrene ha tatt livet av 27 regjeringssoldater i en offensiv nord på Jaffnahalvøya. Ifølge det srilankiske militæret skal mer enn 150 Tamiltigre ha blitt drept i kampene, melder Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere