*Nettavisen* Nyheter.

- Brown biter litt tilbake

Foto: Alastair Grant (Ap)

Gordon Brown rykker fram dagen før dagen.

05.05.10 21:28

David Cameron, Nick Clegg og Gordon Brown er etter flere hektiske uker i ferd med å avrunde den britiske valgkampen.

De ferske målingene fra YouGov/The Sun viser at Cameron (De konservative) fortsatt har en knapp ledelse på 35 prosent foran torsdagens valg. Liberaldemokratene (Clegg) har gått noe tilbake, og har en oppslutning på 24 prosent.

Mens Brown (Labour) har all grunn til å glede seg etter å ha karet til seg to prosentpoeng på den siste målingen.

Det gjør at Labour har en oppslutning på 30 prosent.

- Brown biter litt tilbake. Han har gjort en god innspurt og vært veldig engasjert. Han kjemper for sitt politiske liv, og det er nok grunnen til at han har kommet seg tilbake, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Les også: Britenes valg i store bilder

Cameron er optimistisk, men har ennå ikke tatt noen seier på forskudd.

- Jeg ønsker ikke å ta noe for gitt. Dette er et svært viktig valg, og det er et tett løp, og jeg kjemper for hver eneste stemme, sa Cameron, som har drevet valgkamp gjennom hele onsdagsnatten.

Millioner har ikke bestemt seg
Ny målinger viser at 38 prosent av velgerne ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på. Dette utgjør flere millioner velgere.

- Det virker som det er en veldig stor andel som ikke har bestemt seg ennå. Det kan skyldes konstellasjonene av disse tre partiene. De er relativt jevne, og britene har ikke bestemt seg for å gå for forandring eller det trygge, sier Mustad.

Det er spesielt økonomien som bekymrer velgerne.

Mustad mener velgerne befinner seg i en vanskelig situasjon hvor de må velge mellom forandring - som er representert ved De konservative og Liberaldemokratene - eller det trygge som er det nåværende regjeringspartiet Labour.

- Skal de ta sjansen på å hoppe og velge Cameron, eller kanskje virkelig satse høyt og velge Liberaldemokratene som aldri har vært i posisjon før.

Noen meningsmålinger har vist at Labour kan havne på tredje plass i den totale oppslutningen, men likevel få nok seter i parlamentet til å danne regjering.

Men alt tyder likevel på at ingen får rent flertall i Underhuset, noe som innebærer et såkalt Hung parliament. Da må to partier inngå forhandlinger om å danne en koalisjonsregjering, eller eventuelt skrive ut nyvalg.

- Slipes noen kniver i partiet
Mustad mener Brown ikke har noen reel mulighet til å fortsette i Downing Street 10 dersom dette blir utfallet.

- Han kan, men det er lite sannsynlig at han blir ny statsminister. Det ser uansett ut til at det blir Hung parliament, sier Mustad.

- Og da er det et spørsmål i forhandlingene om Brown klarer å redde seg selv, og være med i regjeringen uten å fortsette som statsminister, sier Mustad.

Det kan bety at Brown muligens kan få en finansministerpost.

- Hvis det da er en følelse av at Labour er stemt videre for å redde Storbritannia ut av den økonomiske krisen, så ligger det litt i kortene at han får en slik posisjon.

Brown har allerede lang fartstid som finansminister under Tony Blair.

- Brown har sagt at han går av som leder i Labour hvis det blir et dårlig valgresultat. Men det er jo relativt hva som er et dårlig valgresultat, sier Mustad.

Noen mulige kandidater til å overta lederjobben er Ed Balls, Jon Cruddas eller David Miliband.

- Det slipes noen kniver i partiet for å få posisjon i en mulig lederstrid, sier Mustad.

YouGov-målingen viser at Labour rykker fram, men en måling fra ITV News og The Independent viser at det ikke er noen endringer fra forrige måling. Her lander De konservative på 37 prosent, Labour på 29 prosent og Liberaldemokratene på 26 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.