RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bruker voldtekt som våpen

Sist oppdatert:
Voldtekter brukes som systematiske våpen mot kvinner i Darfur. Det skriver Amnesty International i en fersk rapport.

Kvinner og jenter helt ned til åtte år blir ifølge Amnesty voldtatt og brukt som sexslaver av den beryktede regjeringsstøttede Janjaweed-militsen i Darfur.

- Fem eller seks menn voldtok oss i timevis, den ene etter den andre, hver eneste natt i seks dager, forteller en kvinne som Amnesty har intervjuet.

Hun var gravid i femte måned da hun i juni 2003 ble bortført av Janjaweed-militsen.

- Min mann kan ikke tilgi meg dette, og vil nå ikke vite av meg, forteller hun.

Krigsforbrytelse
- Massevoldtektene som nå finner sted i Darfur er krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier fungerende informasjonsleder i Amnesty International Norge, Patricia Kaatee i en pressemelding mandag.

- Dessverre gjør det internasjonale samfunnet svært lite for å forbygge og stanse overgrepene. Norske myndigheter må bidra til at FN snarest oppretter en uavhengig og upartisk undersøkelseskommisjon som kan etterforske de omfattende bruddene på den humanitære folkeretten. Og sikre at alle som er mistenkt for overgrep blir stilt til ansvar for sine handlinger.

Regjeringsstyrkene er direkte eller indirekte involvert i nær sagt alle angrep på landsbyer i Darfur, som Amnesty International registrerer.

Dramatiske konsekvenser
- Overgrepene har ikke bare en langsiktig og ødeleggende effekt på kvinners fysiske og psykiske helse. En voldtekt har også store sosiale og økonomiske konsekvenser. Kvinner som blir voldtatt vil være stigmatiserte og marginaliserte for resten av livet. Og dette øker faren for nye overgrep, sier Kaatee.

Amnesty slår fast i rapporten at man ikke har fullstendig oversikt over overgrepene, og har selv ikke hatt mulighet til å besøke flyktningleirer i Sudan.

Men Amnesty-medarbeidere i nabolandet Chad har registrert navn på 250 kvinner som er blitt voldtatt under konflikten i Darfur, og har informasjon om rundt 250 ytterligere tilfeller av voldtekter.

- Denne informasjonen har vi fra øyenvitner, og gir oss trolig bare et bruddstykke av det som skjer, heter det i rapporten.

Over 10.000 mennesker er blitt drept i Darfur siden opprørsbevegelsene tok til våpnene i februar 2003. Myndighetene i Khartoum nølte ikke og slår hardt tilbake

Plyndrer
- I disse angrepene blir menn drept, kvinner voldtekt og andre landsbybeboere drevet på flukt. Styrkene plyndrer og setter fyr på både hus, avlinger og kveg.

- Disse bruddene på menneskerettighetene blir begått systematisk av militsen, som ofte er koordinert med sudanske soldater og luftvåpen. De som begår overgrepene, blir ikke straffet, slår Amnesty fast i den 35 sider lange rapporten.

Selv om den sudanske regjeringen i møte med FNs generalsekretær Kofi Annan har lovet å avvæpne Janjaweed, finnes det fremdeles ingen beskyttelse for kvinner i Darfur.

- Norske myndigheter må bruke sin posisjon fra fredsforhandlingene i Sudan til å kreve at regjeringen i Khartoum oppfyller løfter og avvæpner og oppløser janjaweed, sier Kaatee. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere