- Brukte bare én sikring

Med tauet festet til kun ett feste rappellerte Arne Næss jr. ned fjellsiden da festet løsnet. - Festet er alt du har. Løsner det, er det over, sier redningsmannen som fant ham.

14.01.04 18:19

Redningsmannskaper fra Wilderness Search and Rescue har undersøkt området der Arne Næss jr. omkom klokken 12.30 tirsdag. Næss døde under en klatretur i fjellet utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Han ble 66 år gammel.

Til avisen Cape Argus i Cape Town sier redningsmann Kevin Tromp at Næss falt 100 meter fordi det ene festet Næss brukte, løsnet. Tromp sier til avisen at det er vanlig å bruke flere slike fester plassert på forskjellige steder når man rappellerer ned en fjellvegg. Årsaken er at det skal gi en større sikkerhet i tilfelle et feste løsner.

- Festet er alt du har. Det er som en livline, og løsner den er det over, sier han.

Ringte vennen
Tromp sier at Næss ringte Johann Rupert klokken 12.30 og fortalte at han hadde blitt overrasket av tykk tåke, og at han derfor ville komme seg ned fra fjellet.

- Mr Rupert så gjennom sin kikkert at Mr Næss var på vei ned fjellet. Han så bort i mindre enn ett minutt. Da han så igjen, var Mr Næss borte, sier Tromp.

Arne Næss jr. var en svært erfaren fjellklatrer, og ledet blant annet en vellykket norsk ekspedisjon til toppen av Mount Everest i 1985. Han hadde takket nei til tilbud om guide da han la ut på sin siste klatretur tirsdag. ”Han vil bare forsinke meg” skal Næss ha sagt til sin venn Rupert.

- Tar det tungt
Arne Næss jr. er nevø av fjellklatrerpioneren og filosofen Arne Næss. Senior er for tiden i Hongkong, men forsøker nå å komme hjem til Norge.

- Han tar det veldig tungt. Det går voldsomt inn på ham, forteller en nær venn av Næss senior til NTB.

Ambassadør Jon Bech på den norske ambassaden i Pretoria i Sør-Afrika, sier til TV 2 Nettavisen at det nå jobbes med å sende Arne Næss hjem til Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag