Gå til sidens hovedinnhold

- Brukte barn som forsøkskaniner

Nigeria saksøker legemiddelfirmaet Pfizer for sju milliarder kroner.

Nigeria går til sak mot det gigantiske legemiddelfirmaet Pfizer etter at elleve barn døde under en epidemi av smittsom hjernehinnebetennelse i landet i 1996, melder svensk TV 4.

Fikk skader
Da epidemien brøt ut, brukte firmaet barna som forsøkskaniner for en ny medisin. Halvparten fikk det nye legemidlet Trovan, mens halvparten fikk en eldre variant. Men den nye medisinen viste seg å være skadelig. Elleve barn døde i byen Kano, mens andre fikk hjerneskader etter å ha brukt legemiddelet.

Nigeria hevder at landet ikke visste at det dreide seg om et tidligere uprøvd legemiddel. Landet krever en erstatning på sju milliarder kroner av Pfizer. Tidligere har enkeltpersoner fra Nigeria saksøkt firmaet i en amerikansk domstol, men uten å få medhold.

Avviser anklagen
Legemiddelselskapet hevder på sin side at studien ble utført med nigerianske myndigheters viten og samtykke.

- Trovan-studien i 1996 ble utført med nigerianske myndigheters fulle kunnskap, på en ansvarlig og etisk måte, og i konsistens med Pfizers vedvarende forpliktelser i forhold til pasientsikkerhet. Anklagene i disse søksmålene er simpelthen ikke sanne, uttaler Pfizer i en pressemelding.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger