*Nettavisen* Nyheter.

- Bush er rasende på Obama

George W. Bush skal ha tent på alle plugger etter møtet med Barack Obama i Det ovale kontor.

12.11.08 08:58

Påtroppende president Barack Obama fikk for første gang sette sine føtter i Det ovale kontor under et toppmøte med president George W. Bush mandag. Hensikten med møtet var å tilrettelegge for overgangen i Det hvite hus.

Obama og Bush har kun truffet hverandre ved noen få anledninger tidligere, og møtet var antakelig anspent grunnet Obamas mange kritiske spark mot den sittende administrasjonen.

Kort tid etter at møtet var ferdig, begynte deler av samtalene å lekke ut til flere medier. New York Times rapporterte blant annet at de to politikerne diskuterte krisen i den amerikanske bilindustrien.

Konfidensielle samtaler
Ingen av rådgiverne til Bush eller Obama skal ha vært til stede under møtet, men likevel har deler av den konfidensielle samtalen lekket til mediene. Dette skal ha fått Bush til å tenne på alle plugger, ifølge kilder som er nært tilknyttet presidenten.

- Senator Obama hadde gjort klokt i å holde munn, sa en Bush-kilde, ifølge nettstedet Drudge Report.

Nyhetsbyrået AP rapporterte også flere av tingene som ble diskutert under møtet i Det hvite hus. Og Bush-rådgivere mener hensikten med lekkasjene var å undergrave presidenten de siste dagene han sitter ved makten.

- Senator Obama er kanskje ikke kjent med den langvarige tradisjonen med at presidenter holder sine private samtaler privat, sier en av Bush’ seniorrådgivere, som ønsker å være anonym, til Drudge Report.

Obama skal under møtet ha bedt Bush om å tilrettelegge for en krisepakke som kunne redde den skakkjørte bilindustrien i USA. Men Bush skal ha vært lite villig til å frigjøre noen av midlene fra krisepakken på 700 milliarder dollar, som ble godkjent av Kongressen tidligere i høst.

Frihandelsavtale med Colombia
Bush skal derimot ha antydet at han var villig til å tilby noen midler til bilindustrien hvis Obama og demokratiske kongressmenn endret den negative holdning de hadde overfor en frihandelsavtale med Colombia, skriver New York Times. Bush skal ha kjempet for denne frihandelsavtalen i lang tid.

Det er hovedsakelig tre bilprodusenter som lider etter finanskrisen, og Obama har tidligere beskrevet bilindustrien som selve ryggraden i USA.

General Motors kunngjorde fredag at selskapet hadde et tap på 2,5 milliarder dollar i tredje kvartal. Selskapet har et samlet tap på 57 milliarder siden begynnelsen av 2005. I tillegg sliter bilprodusentene Ford og Chrysler.

Obama tiltrer som USAs president 20. januar og familien Obama fikk sin første omvisning i Det hvite hus mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.