- Bush forstår at Irak er mislykket

Opprørsleder i Irak strør salt i såret for George W. Bush i intervju med Nettavisen.

09.11.06 11:17

- Bush' administrasjon og de som støtter den, forstår nå etter valget at de har et mislykket prosjekt i Irak, sier Abu Ali.

- Opprørerne kommer snart til å vinne over USA i Irak, sier opprørslederen i en kommentar etter at den amerikanske forsvarsministeren Donald H. Rumsfeld trakk seg

- Vi satser på at USA er ferdig med sin okkupasjonen før 2006 er slutt. Den amerikanske forsvarsministeren Donald H. Rumsfeld trakk seg fordi ingen vil gi hans departement mer penger til å dekke krigsutgiftene i Irak. Demokratene har full kontroll over Kongressen og Representantenes hus, sier han til Nettavisen.

Abu Ali er leder for Al-Haiq-hæren, en av flere opprørsgrupper som er ansvarlig for angrep mot de amerikanske styrkene i Irak, særlig i Al-Anbar-området vest for Bagdad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Scanpix/AP)

- Bush-administrasjonen kan ikke gjennomføre vellykkede olje-investeringer i Irak. USAs allierte kan ikke lengere hjelpe amerikanske styrker som før. Hver uke mister amerikanerne minst 50 militære biler og stridsvogner. I tillegg blir flere soldater drept. Ifølge informasjon vi har, kan ikke våpenindistrien i USA levere stridvogner og militært utstyr som før. De amerikanske styrkene klarer ikke å bruke stridsvogner som er produsert i andre land fra alliansen, sier Abu Ali til Nettavisen.

Vil forhandle
Tror dere USA kommer til å trekke seg ut av Irak?

- USA kan ikke være lengere i Irak. Motstandsgrupper slår hardt mot soldatene. Vi har større støtte i befolkningen enn før. Fra oktober har ikke Pentagons sensur fungert - derfor har alle fått vite hvor mange soldater og stridsvogner de har tapt, sier Ali.

Men vil dere forhandle med amerikanerne?

- Alle motstandsgrupper tror på forhandlinger med USA. Vi ønsker forhandlinger med USA og ikke med dagens regjering. Jeg kan bekrefte at motstandsgrupper har gitt beskjed til USA om at det ikke er aktuelt med forhandlinger hvis Saddam Hussein blir henrettet. Amerikanere vurderer dette nå. I dag er fire provinser i Irak, særlig i Al-Anbar, blokkert av amerikanske og irakiske soldater etter at Saddam Hussein fikk dødsdommen.

- For å forhandle må USA være villig til å diskutere å forlate Irak, eller at de presenterer en plan for tilbaketrekking, sier Abu Ali til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Kart: TV 2 Nettavisen)

Leder for Al-Haiq-hæren sier til Nettavisen at om få dager kommer de til å overraske de amerikanske styrkene med en ny taktikk for angrepene.

Ny taktikk
- Motstandsgruppene kommer til å øke angrepene mot okkupasjonsstyrkene. Vi fikk ny energi etter nyhetene fra USA om at Bush og republikanerne tapte kongressvalget. Sunni-partiet som er med i regjering og som har en iransk agenda, kommer til å tekke seg ut av regjeringen i protest mot at det ikke gjøres noe for å stoppe drapene på sunni-muslimer i landet, sier Abu Ali.

Abu Ali holder fast at det viktigste er at USA trekker seg ut av landet og la irakerne i samarbeid med FN bygge et nytt Irak.

- Før okkupasjonen var det aldri slik at sjiaarabere og sunni-arabere ikke snakket sammen. Det skjedde etter at vi ble okkupert, sier Abu Ali.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.