- Bush gjør det lettere for terrorister

Demokratenes presidentkandidat John Kerry anklager president Bush for å gjøre det enklere for terrorister å skaffe seg våpen.

Mandag utløp det 10 år lange forbudet mot at privatpersoner kan kjøpe halvautomatiske våpen.

Kerry beskyldte mandag president Bush for å være i lomma på våpenlobbyen, melder BBC. Demokratenes presidentkandidat mener Bush setter våpenlobbyen National Rifle Associations (NRA) interesser foran politiets og familier til ofre for grov vold.

- For første gang på 10 år, når en drapsmann nå går inn i en våpenbutikk eller når en terrorist drar på et våpenshow et sted i Amerika og ber om å kjøpe en AK-47 eller et annet militært våpen vil de få høre: «Selvfølgelig», sa Kerry mandag.

- George Bush valgte å gjøre det lettere for terrorister og vanskeligere for USAs politi, og det er simpelthen galt, la han til.

Bush støtter forbud
George W. Bush har sagt at han støtter et videre forbud, men han har ikke lagt press på Kongressen for å få den til å forlenge forbudet.

Talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan beskriver Kerrys beskyldninger som «nok et falsk angrep».

Mens en NRA-talsmann beskriver Kerry som den mest våpenfiendtlige presidentkandidaten i USAs historie.

Forbudet mot salg av 19 typer halvautomatiske våpen ble innført av president Bill Clinton i 1994 etter en serie av skyteepisoder på skoler og restauranter.

Kraftig motstand
Forbudet er opphevet tross i massiv motstand fra opinionen. Flere politisjefer har også gått sterkt ut mot at våpnene nå blir tilgjengelig over disk.

Det er nå igjen fritt fram for å selge militære våpen som AK-47, Uzi og Tec-9. Legaliseringen er et resultat av hardt påtrykk fra våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) og den kompliserte maktkampen foran presidentvalget i november, skrev New York Times før helga.

Minst to tredeler av amerikanerne er imot en legalisering av våpnene, ifølge meningsmålinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag