- Bush gjorde det best

- Kerry hadde kanskje de beste argumentene, men jeg synes Bush greide seg best, sier USA-eksperten Svein Melby etter nattens TV-duell.

14.10.04 13:54

Meningsmålingene etter TV-debatten mellom George W. Bush og John Kerry kåret Kerry til vinner.

NUPI-forsker Svein Melby mener kåringene bestemmes like mye av forventninger man har til kandidaten, som hvordan de gjør det i debattene. Derfor holder han en knapp på Bush, hvis han skal kåre en vinner.

- Av de tre debattene synes jeg Bush kom best ut av denne, sier han til TV 2 Nettavisen.

På tvers
Han innrømmer at Kerry samlet trolig kom best fra de tre debattene.

-Jeg vet jeg går på tvers av meningsmålingene Men dette var den beste debatten for Bush, og den dårligste for Kerry. Bush greide i større grad å få fokus dreid mot Kerrys svake side, mener han.

-Bush virkere blidere og gir litt mer av seg selv. Men sett under ett er det ingen tvil om at Kerry har fått et puff i ryggen, sier han.

Kerry kan vinne
Svein Melby mener «kåringene» av vinnere ofte er styrt av forventninger skapt gjennom media. Sett i sammenheng med de svært jevne meningsmålingene, er Kerrys utgangspunkt foran valget 2. november godt mener Melby.

-Det viktige er at debattene har gitt Kerry betydelig større mulighet for å vinne valget enn før, mener han.

Knapp seier
Meningsmålingene etter debatten viser at velgerne mente Kerry vant. I en undersøkelse fra CNN mente 52 prosent av de vel 500 spurte at Kerry vant, mens 39 holdt en knapp på Bush.

En måling gjort for ABC ga Kerry 42 prosent og Bush 41 prosent, mens en måling utført for CBS ga 39 prosent til Kerry mot 25 prosent for Bush.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.