RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bush gjør verden farligere

Sist oppdatert:
Gjenvalget av George W. Bush har verden til et mindre trygt sted å være, mener seks av ti spurte i en internasjonal undersøkelse.

- Dette er et temmelig dystert bilde for Bush, sier lederen for Programmet for internasjonale holdninger (PIPA), Steven Kull, til BBC.

Orgnisasjonen har utført undersøkelsen sammen med selskapet GlobeScan på oppdrag for BBC Word Service.

Et minus
Ifølge undersøkelsen mener et flertall i 16 av 21 land at gjenvalget av Bush i 2004 virker negativt inn på fred og sikkerheten i verden. I gjennomsnitt mener 58 prosent av de spurte at gjenvalget av Bush er et minus. 26 prosent mener valgresultatet var positivt, melder Reuters.

Blant landene der et flertall så negativt på gjenvalget var Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Tyrkia, Italia, Kina og Australia. I bare tre land - India, Filippinene og Polen - mente et flertall at Bush-seiren har gjort verden til et tryggere sted.

Generaliserer
Resultatet av målingen tyder på at skepsisen til Bush har skapt en mer negativ holdning til amerikanere. I sju av landene mener et flertall av de spurte at USA-valget fikk dem til å føle seg mer negativt innstilt mot amerikanere.

I gjennomsnitt mente 47 prosent av de spurte at de så på USAs innflytelse i verden som negativt. 38 prosent mente den var moderat positiv, mens 15 prosent ikke ønsket å gi noe svar.

- De negative følelsene mot Bush er kraftige, og fører til skepsis generelt mot amerikanerne som gjenvalgte ham, sier Steven Kull.

Undersøkelsen ble gjenomført blant minst 1000 innbyggere i hvert av de 21 landene i perioden 15. november til 3. januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere